04/04/11 18:21
(http://www.klassa.bg/)

Елитни гимназии против махането на квотите за момчета

Елитни езикови гимназии не приемат радушно идеята на МОМН квотите за момчета и момичета да отпаднат при приема след 7 клас, установи проверка на „Класа“. Миналата седмица в Стара Загора просветният министър Сергей Игнатов призова директорите на училищата при тазгодишния прием да премахнат квотите за момчета и момичета, които сега са в съотношение 50 на 50. Според него разделението е чиста полова дискриминация. Известно е, че момчетата влизат в елитните гимназии почти винаги с по-нисък бал от момичетата. Игнатов отхвърли твърденията, че по този начин елитните гимназии ще се превърнат в девически. Промяната за премахването на квотите ще бъде заложена в проектозакона за училищното образование, който се изготвя от МОМН.
„Квотите помагат да има ппо-равен шанс между момчета и момичета за прием в гимназиите“, коментира пред „Класа“ Стоянка Томова, помощник-директор в 91-ва Немска езикова гимназия в София. Според нея, ако отпаднат квотите, поне сигурно 80% от гимназията ще бъде с момичета. Тя добави, че момичетата са по-трудолюбиви и имат висок бал и затова има опасност гимназията да стане изцяло женска. „Това няма да е справедливо спрямо момчетата. Гимназията е място, където трябва да има и момичета, и момчета“, коментира още Томова. На такова мнение са и други колеги на Тодорова от езиковите гимназии. „ Подобна система, ако бъде въведена, означава, че класирането ще се извършва по бал и ще имаме по 3-4 момчета в клас“, смята директорът на Старозагорската езикова гимназия „Ромен Ролан" Ваня Сотирова.
Според директора на Софийската математическа гимназия Мариана Тодорова не трябва да има никакво деление по квоти, защото така е по конституция. Тя уточни, че в СМГ разделението на момчета към момичета е две към едно заради по-големия интерес на момчетата към математиката.
„От гледна точка на това, че сме равнопоставени, не би трябвало да има дискриминация между момчета и момичета“, обяви пред „Класа“ Самуил Шейнин, председател на Съюза на работодателите в системата на просветата. Според него обаче, ако „нямаме нагласата и се чуе едно решение на министъра без дискусия, няма да се постигне позитивен вариант“. Съветникът в МОМН и директор на 51-во СОУ в София Асен Александров заяви, че промените винаги може да се разгледат от две страни. „Като директор одобрявам да има квоти, така смесването е по-възпитателно“, коментира той.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване