04/04/11 18:28
(http://www.klassa.bg/)

Енергийни гиганти с интерес да инвестират в България

Френската „Газ дьо Франс” възнамерява да инвестира 100 млн. евро в енергийни централи за преработка на биомаса у нас. Компанията смята да изгради 4 централи в български градове, съобщи вчера министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, след като откри Седмицата на гората. Интерес към преработка на биомаса са заявили още испански и български компании, допълни министърът. Подобни проекти по думите му ще доведат до оползотворяване на отпадъците от горите и земеделието и до изграждане на инфраструктура в горските масиви.
През последните години с около 40 000 дка годишно се увеличава българската гора. В момента излишната биомаса не се оползотворява и е оставена да гние. В закона за възобновяемите енергийни източници, който се гледа на второ четене в парламента, са разписани правила за използването на биомасата за енергия, но текстовете все още се уточняват.
В края на месеца се очаква у нас да пристигнат и шефовете на американската компания „Уестингхаус“, които да обсъдят развитието на ядрената енергетика в България с премиера Бойко Борисов и енергийния министър Трайчо Трайков. Това стана ясно, след като вчера Трайков се срещна с американския посланик Джеймс Уорлик, съобщиха от министерството. В България се очаква да пристигнат Андерс Джаксън, президент за Европа, Средния изток и Африка в „Уестингхаус“, и изпълнителният директор и вицепрезидент за Европа на компанията Хосе Гутиерес. На срещата американците ще представят възможностите на ядрения си реактор AP 1000.
Преди повече от година японската компания „Тошиба“, която е собственик на „Уестингхаус“, вече представи новия си ядрен реактор пред българските власти, но тогава той не бе сертифициран за работа от американските регулаторни органи. Тогава стана ясно, че японците имат интерес да строят нов ядрен блок на площадката на АЕЦ „Козлодуй“.
Освен новия реактор ще бъдат представени и възможностите за извеждане от експлоатация на малките блокове на атомната ни централна. По план до края на годината АЕЦ „Козлодуй“ трябва да представи на Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“ всички спрени блокове и да започне разглобяването им.
Междувременно българската и руската страна продължават да преговарят по подписването на ново допълнение към договора за строежа на АЕЦ „Белене“. Преговорите текат от миналата седмица, като българската страна настоява за тримесечна отсрочка за подписването на ново удължаване. Все още обаче не е уточнено защо е искано това отлагане.


Половината от инвеститорите в зелена енергия са се отказали от страната ни

Половината от инвеститорите в зелена енергия са се отказали да навлизат на българския пазар и са се преориентирали към други страни, каза вчера Велизар Киряков, председател на Асоциацията на производителите на екологична енергия. Той обясни, че причината за това са проблемите с присъединяването на съоръженията към елмрежата, както и недоброто законодателство. Сега функциониращите вятърни централи работят с до 15% намалена мощност заради ограниченията по мрежата. Новите инвеститори нямат сигурност за вложенията си заради липса на адекватно законодателство, казват от асоциацията. Киряков припомни, че все още не е приет новият закон за зелената енергия, по който продължава да има спорове. От АПЕЕ смятат, че енергийният министър е бил подведен в данните за брутното потребление на ток от ВЕИ за 2010 г. Според тях страната ни изостава критично в сроковете за достигане на заложените цели за 2020 г.
Проблемите на сектора се очаква да бъдат обсъдени на предстоящия Седми международен конгрес за енергийна ефективност и възобновяема енергия, който ще се проведе в София.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване