04/04/11 16:51
(http://www.klassa.bg/)

Железниците борят кризата с атракционни пътувания

Общо за 1700 лв. може да се наеме парен локомотив и атракционен вагон за един ден, обяви Любомир Илиев, директор „Маркетингови продажби” в „БДЖ холдинг” ЕАД, вчера по време на пътуване с атракционен влак от София до Банкя. От компанията не изключват идеята композицията да се ползва за семейни тържества като сватби и рождени дни. Само за първото тримесечие на тази година приходите на железниците от атракционни пътувания са 69 000 лв., като на ден са превозвани средно 624 пътници. Един вагон разполага с между 70-80 седящи места. През уикендите атракционният влак от София до Банкя се движи със седем вагона. За изминалите три дни с него са пътували около 1300 души на ден. Разходът на влака за отиване и връщане от София до Банкя е 3000 лв. За едно пътуване са необходими два тона въглища. Ако някой иска да се чувства царски, когато пътува с БДЖ, може да го направи на практика, каза министърът на транспорта Александър Цветков. Той очаква приходите на БДЖ от атракционни пътувания да се повишат два пъти и половина. Според министъра българските железници са сред малкото, които предлагат подобна услуга. Компанията разполага с три вида композиции – царския влак „Корона експрес”, влака, с който е пътувал бившият държавен глава Тодор Живков „Витоша експрес”, и теснолинейка, която се движи от Септември до Велинград и от Добринище до Банско.
Железниците организират атракционни пътувания за популяризиране на услугата по дестинацията София – Банкя. Цената на билета е 80 ст. в едната посока, като след 20 дни цената вече ще бъде 5 лв. Очаква се подобни пътувания по линията да има най-малко два пъти в месеца. В момента около 1000 души на ден се качват на атракционния влак. Компанията очаква за тази година приходите от атракционни пътувания да достигнат 180 000 лв.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване