04/04/11 18:08
(http://www.klassa.bg/)

Митинг срещу терора на "екоактивистите"

В Банско и в Сапарева баня вчера Национална гражданска коалиция „Природата за хората и регионите” съвместно с общините проведе митинг, за да изрази протеста си срещу постоянните проверки и образуваните наказателни процедури, извършвани по сигнали на екоорганизацията „Да остане природа в България”, и упражнявания от тях екологичен терор. Клеветите компрометират дейността на публичния сектор и на частния бизнес в тези региони, създават лош имидж на България, спъват новите проекти, пречат на развитието на туристическия сектор и свързаните с него хранително-вкусова промишленост, земеделие, строителство, дървопреработваща промишленост, търговия с недвижими имоти и др. Митингът се проведе в деня, когато в България започват проверки по наказателни процедури на ЕК, повдигнати по поредните неаргументирани и правно необосновани сигнали на „екоактивистите”.
Проверяващите от ЕК приеха поканата на кмета на Банско Александър Краваров да чуят мнението на местните хора. Според ръководителя на мисията Джеферсън Бекман, главен юрист в Европейска дирекция „Околна среда”, грешно е да се вярва, че опазването на околната среда изключва инвестициите в туризма. При такива случаи просто е необходимо да има оценка за въздействието на проекта върху околната среда, проектите да са прозрачно изпълнявани и да отговарят на закона.”
„Можем да квалифицираме „За да остане природа в България” като организация, която трайно работи срещу икономическите интереси на България. Те използват несъвършенствата на административно-процесуалния кодекс, даващи възможност срещу такса от 50 лв. да се образуват административни дела срещу природосъобразни и икономически коректни проекти за стотици милиони левове. Ние сме противници на наложената практика Брюксел и София да се поддават на неаргументирани мнения и фалшиви сигнали от съвсем ограничена група хора. Трайно и системно работят против осъществяването на инвестиции в областта на туризма, енергетика и др. сектори в България. Но там, където има реални екологични проблеми, свързани със замърсяване на околната среда, ги няма. Те определиха българските зони от „Натура 2000“ в този огромен размер (34% от територията на страната) и си създадоха възможност за бизнес и влияние. Ако се продължи с подобна практика, всеки да може да спира по най-елементарен начин проекти, създаващи национален доход и работни места, заради лични цели и меркантилни интереси, възниква въпросът: „Ще останат ли хора в България?”, каза Филип Цанов, председател на Национална гражданска коалиция „Природата за хората и регионите”.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване