04/04/11 21:10
(http://e-vestnik.bg/)

Обама тръгва за втори мандат

Барак Обама ще се кандидатира за втори мандат като президент на САЩ, обявиха от предизборния щаб на американския президент. Съобщението с мотото “Започва с нас” бе публикувано като видеоклип, дълъг две минути и 10 секунди, на официалния уебсайт barackobama.com. То бе разпратено и по електронна поща до привърженици.

“Тази кампания току-що започва”, се казва в краткия текст. “Ще отворим офиси, ще разопаковаме кутии и ще започнем разговори с привърженици като вас, за да ни помогнат да построим пътя до победата. 2012 г. започва сега…”, гласи обръщението на сайта. Според мнозина новината се очакваше от доста време, а в края на миналата седмица служители от Белия дом казаха, че предизборният щаб на президента ще подаде необходимите документи във Федералната избирателна комисия.

Барак Обама отбеляза, че страната трябва да защити постигнатия досега напредък. Държавният глава на САЩ обясни, че докато неговата администрация и поддръжниците му в страната “се борят, за да защитят постигнатия напредък, трябва да започне и мобилизацията за изборите през 2012 г., много преди да започне истинската кампания за тях”.

В онлайн мрежата на Обама са включени милиони американци, а силната му интернет кампания беше смятана за ключова част от успеха му през 2008 година. Щабът на избирателната кампания ще се намира в Чикаго и ще бъде оглавен от Дейвид Акселрод - стар приятел на настоящия обитател на Белия дом. Преди 4 години той беше политически стратег на предизборния щаб на Обама.

По-ранният старт на кампанията може да спомогне за набирането на средства. Барак Обама е започнал вече да събира пари за кампанията си, посочва Асошиейтед прес. Ройтерс отбелязва, че политическите наблюдатели очакват президентът да набере за надпреварата рекордните 1 милиард долара. Сегашният рекорд принадлежи също на Обама. Като сенатор от щата Илинойс той набра 750 милиона долара за кампанията за предишните президентски избори - през ноември 2008 г., които спечели.

Първичните избори ще започнат в САЩ през януари 2012 г., а президентският вот трябва да се проведе на 6 октомври 2012 г. Кандидатите на Демократическата партия ще бъдат обявени на конгреси в края на лятото или началото на есента. Първичните избори ще се състоят през ноември.

Като евентуални съперници на Обама от лагера на републиканците се очертават мормонът Мит Ромни, бившият говорител на Камарата на предствителите Нют Гингрич и ексгубернаторът на Минесота Тим Поленти.

По БТА

Публикувана на 04/04/11 21:10 http://e-vestnik.bg/11448/obama-tragva-za-vtori-mandat/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване