04/04/11 13:57
(http://www.klassa.bg/)

Откриха нови гени, свързани с Алцхаймер

Учените от Университета на Кардиф откриха пет нови гена, които увеличават риска от Алцхаймер, предаде Би Би Си.
С това идентифицираните досега гени, свързани с болестта, стават десет. Учените смятат, че ако ефектът от всички десет гена бъде елиминиран, рискът от развиването на болестта ще се намали с 60%. Те обаче предупреждават, че разработването на нови начини за лечение може да отнеме 15 години. Смята се, че болестта е до 80% генетично предопределена. Първият ген, свързан със заболяването – APOE – бе открит преди повече от 17 години, но до 2009 г. не бяха идентифицирани нови гени. Новооткритите гени регулират три процеса в тялото – начинът, по който то се справя с мазнините и холестерола, механизмът, по който мозъчните клетки обработват големи молекули – ендоцитозата, и имунната система.
Заболяването е нарастващ проблем в страните със застаряващо население. От британското Общество за борба с Алцхаймер предвиждат, че хората с деменция в страната ще достигнат един милион души до 2021 г. Здравни експерти са изчислили, че цената на борбата с деменцията във Великобритания е 23 млрд. паунда годишно.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване