04/04/11 18:19
(http://www.klassa.bg/)

Панелките в София можело да се превърнат в гета

Има опасност някои панелни сгради в столицата да се превърнат в гета. За това предупреди вчера пред БНТ зам.-кметът по сигурността на София Иван Сотиров
Той обясни, че поради липсата на разбирателство между хората в панелните сгради част от хората с парични възможности се преместват на други места, а на тяхно място се настаняват хора с нисък социален статус, които не извършват никаква поддръжка на своята собственост. „Ние се концентрираме определено, като говорим по тези теми само в ромски квартали, с преобладаващо ромско население, но за съжаление се наблюдават вече цели блокове, в които живеят хора с много нисък социален статус. Те не инвестират, не ги поддържат и те са опасни като сгради за обитателите и околните“, уточни Сотиров. Той каза, че подобни проблеми има не само в София, а „проблемът е национален“.
Според зам.-кмета по сигурността, за да се реши този въпрос, са необходими законодателни промени, за да може, ако хората не поддържат своята собственост, да бъдат принудени по някакъв начин, дори и чрез ипотекиране на имоти. Иван Сотиров отбеляза, че има европейски средства в посока на облагородяването на жилищните сгради у нас, но те няма да са достатъчни.


Столицата изпълни водните си проекти по ИСПА 70%

Физическото изпълнение на всички обекти от проекта на водния цикъл на София по програма ИСПА като цяло е 70%. Финансовото изпълнение е 66%. Това каза вчера заместник-кметът по строителството в София Ирина Савина. „Водният цикъл е разделен на няколко етапа. Десен Перловски канализационен колектор, десен Златински, колектор от Трудовак до бул. „Тодор Каблешков” и водопровод до бул. ”Черни връх”. Десен Перловски колектор, който е с дължина 3,3 км, е изграден почти наполовина към днешна дата“, каза Савина.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване