04/04/11 18:09
(http://www.klassa.bg/)

Стандартът за хляба ще се казва "България"

Новият отраслов стандарт за трите вида хляб – бял, „Добруджа” и типов, ще се казва „България”, заяви председателят на УС на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Мариана Кукушева. Зад стандарта застават и трите организации на хлебопроизводителите в България заедно със Съюза на мелничарите. Те ще бъдат собственици на логото на стандарта. Всеки член на браншовите организации ще може да се впише като ползвател на логото при определени условия. Освен качествено брашно, мая, вода и сол в хляба по стандарта, при необходимост и при лоша реколта, ще може да се добавят и спомагателни вещества. Какви – ще стане ясно днес, когато в Министерството на земеделието и храните стандартите ще бъдат представени и утвърдени официално. Ще има и дегустация,обеща земеделският министър Мирослав Найденов. Спомагателните вещества в никакъв случай не са вредни и забранени. Грешно е да се мисли, че още утре по магазините веднага ще се появи качественият хляб. Необходимо е първо техническо време за регистрацията в Патентното ведомство на логото – интелектуална собственост на браншовите организации, коментира Мариана Кукушева. Хлябът по утвърдения стандарт „България” ще се произвежда само от брашно, произведено от първа, втора и втора „Б” група пшеница– последната е допусната компромисно. Количеството на солта в качествения хляб ще бъде доста по-малко в сравнение със средното, което се използва в момента на пазара. Ще има три вида грамаж.
Експертната работна група за мониторинг на цените на храните ще следи внимателно колко струват яйцата, козунакът и агнешкото месо, обяви Мирослав Найденов. Той се надява агнешкото месо да не поскъпне рязко в дните преди великденските празници.
Надявам се чрез контролните органи да се опитаме по някакъв начин не да влияем на цената, но да не допускаме и спекула, обясни министърът. Междувременно от Агенцията по безопасност на храните обявиха, че ще има масирани проверки във връзка с предстоящите празници. Ще се проверяват основно яйца, бои за яйца, агнешко месо и козунаци.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване