04/04/11 18:34
(http://www.klassa.bg/)

Удвояваме стокообмена с Германия до 2015 година

Стокооборотът между България и Германия е нараснал с 22,5 на сто и е достигнал близо 3,9 млрд. евро през миналата година. До 2015 г. се прогнозира удвояване на стокообмена спрямо най-лошата 2009 г. и удвояване на германските инвестиции в България, които бяха се свили до минимум. Това съобщи Митко Василев, управител на Германо- българската индустриално-търговска камара (ГБИК), който цитира немската статистика.
Данните сочат, че през 2010 г. износът на България към Германия се е увеличил с 33%. Ръстът на немския експорт е 15 на сто. „2010 г. беше добра за взаимния стокообмен между двете страни“, коментира Василев.
58% от предприятията, които членуват в Германо-българската индустриална камара, очакват ръст на продажбите през т.г. 13,4 на сто от анкетираните предвиждат спад в приходите, 41,8 на сто обмислят увеличаване на служителите си, а 17,9% прогнозират съкращения. Около 50% от германските инвеститори смятат да увеличат износа, което може да се смята за основен индикатор за излизане от кризата.
Данните са от анонимна анкета на камарата, която се провежда през март всяка година. В нея са участвали 68 фирми, а по-голямата част от тях са малки и средни. 450 са компаниите, които членуват в индустриална камара. От тях най-голям процент са фирми, работещи в сферата на услугите - 34%, близо 24 на сто са представители на производителите, а търговските предприятия са 18%. Заетите в строителния сектор и в областта на енергетиката и водоснабдяването са съответно 14 и 10 на сто от всички членове на камарата.
При избора на фирмите да инвестират най-голяма тежест има борбата с корупцията. 56,9 на сто отговарят, че това е най-важният фактор, след него се нарежда обществената инфраструктура, която събира 53%.
Управителят на ГБИК припомни, че след миналогодишния обяд с премиера камарата е изготвила доклад от 101 мерки за подобряване на бизнес средата. Ефективността на стратегията започва да се забелязва от германския бизнес. Други факторите, които влияят на инвестициите, са правната система и политическата стабилност, те са оценени по важност съответно с 53% и 50,8% от анкетираните. „Индиректно това са много важни местни фактори, които влияят сериозно върху дадено капиталовложение”, заяви Василев. По думите му настоящата ситуация не е оценена като много добра и България в доста доклади търпи критики за правната си сигурност. Много важен критерий за чуждестранните инвеститори са данъчната тежест и система. От запитаните 49,2 на сто са отговорили, че това е факторът с най-голяма тежест. „Когато ние лобираме пред германските инвеститори да дойдат в България, ние им показваме ниската данъчна ставка”, коментира управителят на ГБИК. Забавянето на възстановяването на ДДС обаче понякога създава проблем.
Изводът от проведената анкета сочи, че трябва да се подобрят неефективното управление, лошата инфраструктура, слабата правна система и корупцията. Според данните на организацията тези оценки не са се променили през последните 6 години. „Въпреки положителните резултати, които показва България при подобряване на бизнес климата, тя все още изостава“, коментира Митко Василев. Камарата не води статистика на фирмите, има ли компании, които са прекратили представителството си в страната, или са замразили дейността си. Германските фирми са открили 50 хил. работни места досега в България. Те са в секторите мебелна и текстилна промишленост, възобновяеми енергийни източници и други. По данни на камарата Германия е най-значимият търговски партньор на България. Според статистиката на БНБ Германия се нарежда на 5-о място по преки чуждестранни инвестиции у нас.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване