04/04/11 16:52
(http://www.klassa.bg/)

Фалшиви оферти за круизи подвеждат потребителите

В България немалка част от традиционните туристически агенции злоупотребяват с понятието „круиз” и подвеждат неинформираните потребители. Това предупреждават от Българското круиз общество. От организацията правят уточнение какво не е круиз, за да могат желаещите да се ориентират сред множеството оферти.
Круиз ваканцията не включва фериботи, параходи, извършващи транспортни функции между различни портове, корабчета за разходка за 50-100 човека. В опита си да съставят екскурзии на ниска цена, част от българските туристически агенции и туроператори включват споменатите транспортни средства и слагат етикета „круиз”.
Всъщност ваканцията на круиз лайнер коренно се различава от функцията транспорт по море. Как обаче да направим разликата между двете? Както навсякъде, така и в круиз индустрията са налице търговски марки. Тези марки са имената на линиите и подобно на марките леки автомобили например се различават по комфорта и цената за ваканция на борда на техните кораби.
Най-общо казано съществуват четири сегмента на предлагане на круиз ваканции. При икономичния (бюджетен) сегмент цената е около 90-100 евро на ден на човек, а корабите са с 2-3 звезди. Около 100 – 110 евро на човек на ден и пътуване с кораби 4-5 звезди осигурява стандартният сегмент. Цената при първокласния е около 120 – 130 евро на човек на ден, ваканцията е на кораби 5 звезди. Ултралуксът струва над 250 евро на човек на ден, корабите предлагат най-голям комфорт.
Цените обаче се променят непрекъснато и зависят от сезона, продължителността на маршрута и периода на направа на резервацията. Това е причината човек лесно да бъде заблуден, особено избирайки между първите три ценови нива, предупреждават от Българското круизно общество. Организацията публикува имената на круиз линиите от съответния сегмент:

Оригиналите се познават по марката

В икономичния сегмент оперират Louis Cruise Lines, Pullmantur, Thomson Cruises, Iberocruceros, Island Cruises, Monarch Classic Cruises, Ocean Village, AIDA Cruises и други.
В стандартния сегмент най-много кораби в съответните круиз линии имат Carnival, Royal Caribbean, NCL (Norwegian Cruise Line), Princess Cruises, Costa Cruises, P&O Cruises, MSC, Star Cruises и други. Първокласно обслужване предлагат Celebrity Cruises, Azamara Club Cruises, Cunard, Holland America, Star Clippers. В ултра-лукс сегмента конкуренцията е голяма и е между Crystal Cruises, Yachts of Seabourn, Windstar Cruises, Silversea, Regent Seven Seas, SeaDream Yacht Club, Oceania Cruises, Orion Expedition Cruises и други.
От неправителствената организация препоръчват на българските потребители да се насочат в „златната” среда, представена от стандартния и първокласния сегмент. Повечето от корабите на круиз линиите в икономичния сегмент са стари. Въпреки че са прилично поддържани, моделите им в голямата си част са от 70-те и 80-те години на миналия век. Отличават се с ограничени съоръжения за игри, атракции и забавления. Общите пространства са в диапазона 2-3 звезди, а кухнята е далеч от впечатляваща. В допълнение, цената за круиз на борда на корабите на тези линии се доближава изключително много до цената за круиз на борда на корабите от по-горния сегмент – стандартния. Разликата обаче между кораб от 70-те и модерен круиз лайнер 4-5 звезди отпреди десетина години или по-нов е, меко казано, сериозна.
На практика цените за стандартния сегмент кораби започват от около 20 евро на човек на ден повече от тези в икономичния. Заслужава ли си обаче човек да похарчи тази сума в повече за едноседмичен круиз на кораб 4-5 звезди? Да, категорични са от Българското круиз общество. Съвременният дизайн, големите пространства, цялостният комфорт, качеството на храните и напитките, изключителното разнообразие от атракции, забавления, мюзикъли и представления на живо, клубовете и заниманията за деца от различни възрастови групи и интересните семинари и дегустации на борда са само една част, за която си заслужава да изберете именно този сегмент.
За тези потребители, с очаквания за висша кухня и сомелиери, още по-персонализирано обслужване, внимание към детайла и по-малко деца на борда, е сегментът на първокласните круиз линии. Цената за круиз на борда на тези кораби е доста близка до тази на корабите от стандартния сегмент. Разликата започва от около 20-30 евро на човек на ден.
Повечето пасажери, които са избрали кораби от ултралуксозния сегмент, са наследствени аристократи и мултимилионери.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване