04/05/11 18:25
(http://www.klassa.bg/)

130 милиона лева били изпрани през енергетиката

130 млн. лева са изпраните пари през енергетиката. Особено опасна е тенденцията тези пари да се перат през дейности и инвестиции в енергийния сектор, подкрепяни от правителствата и спонсорирани с европейски пари. Това заяви вчера заместник-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев на форума за престъпността, на който говори Джеймс Уорлик.
Заместник-министър Георгиев подчерта, че особено опасен е фактът, че тези пари се перат чрез изкупуване на акции, производство на ядрена и зелена енергия и други дейности в енергийния сектор, свързани с инвестиции и плащания от Европейския съюз. Това мотивирало организираната престъпност да препере парите си в този екологично чист бизнес. Така организираната престъпност търси начини да легализира средствата си с инвестиции в реалната икономика. МВР активно работи по тези "бизнесмени", за да стигнат до правосъдната система, каза Димитър Георгиев и обясни, че България е под натиска на международни престъпни мрежи, занимаващи се с пране на пари и трафик на хора. Свободата на движение и на труд допринасят за това организираната престъпност да разширява своите възможности за извършване на криминалната си дейност.
Тероризмът остава най-сериозната дългосрочна заплаха пред националната сигурност, посочи още зам.-министър Димитър Георгиев, уточнявайки, че реална заплаха над страната ни в момента няма. Терористичните структури според него са разширили своя кръг от последователи и поддръжници, както и методите си за влияние.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване