04/05/11 18:15
(http://www.klassa.bg/)

9 кандидата искат да строят трасето Кърджали-Подкова

В Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/ са получени 9 оферти за строителство на трасето между Кърджали и Подкова. Заявка за участие дадоха гръцката фирма „Актор“ и австрийската „Алпине бау“, обединенията „Маказа“, „Маказа Трейс“ и „Евроасфалт- Пътинженеринг“ и консорциумите „Родопи“ и „Конструкционес Рубау-Софстрой“. В търга ще участват още сдружение „Пътища Смолян 2011“ и дружеството „Кърджали-Подкова“. Проектът предвижда 8 км рехабилитация на съществуваща пътна отсечка и 24 км ново строителство. Индикативният бюджет за реализиране на обществената поръчка е 32 млн. евро, парите се отпускат по Оперативна програма „Транспорт“.
Работите по проекта са на етап реализация на отчуждителните процедури към момента. Процедурата за терените от основното трасе на обекта са приключили, сега предстои реализация за съпътстващата техническа инфраструктура, които ще се ремонтира. Според данните на пътната агенция вече се подготвят парцеларните планове. Археологическите проучвания по дължината на основното трасе са приключили, с изключение на един обект, който трябва да бъде завършен до май.
Комисията от 9 членове ще избере изпълнителя, тя ще разглежда и оценява техническите предложения в рамките на 55 дни. След това ще бъдат отворени ценовите оферти на допуснатите участници, от които ще бъде избран изпълнителят според най-ниската предложена сума.


Жители на Голямо Бучино протестират срещу строителя на „Люлин“

Жители от пернишкото село Голямо Бучино протестират срещу турската „Мапа Дженгиз“, която строи магистрала „Люлин“. Те затвориха вчера с жива верига входовете на временното селище, бетоновия център и паркинга на автомобилите на консорциума.
Исканията на гражданите са строителят да изпълни ангажиментите си за възстановяване на междуградската инфраструктура и на централните трасета в селото. Според тях заради изграждането на аутобана са разрушени пътища и унищожени канавки с дължина около 10 км. Румен Сачански, председателят на областното пътно управление, подчерта, че възстановяването на разрушената инфраструктура е ангажимент на фирмата изпълнител и затова подкрепя исканията на протестиращите.
Осен това има искания към „Мапа Дженгиз“ за неизплатени обезщетения. По мнение на инициативния комитет консорциумът не върнал пари на собственици на около 40 имота, пострадали от строителната дейност, като тяхната обща стойност е над 800 хил. лв.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване