04/05/11 19:07
(http://www.klassa.bg/)

Застрашена е една трета от световния БВП

Около 30% от световния икономически продукт могат да бъдат загубени, ако продължи да се задълбочава проблемът с климатичните промени, прогнозира вчера Генади Кондарев, експерт към „Банкуоч“, мрежата за мониторинг на международните финансови институции в Централна и Източна Европа. Той обясни, че ако се прилагат мерки за намаляване на глобалното затопляне, то те ще отнемат на световната икономика само 1% от нейната продукция.
Според Кондарев един от най-големите рискове пред света в бъдеще ще бъдат „климатичните бежанци“ - преселниците от горещите места на планетата, където няма да има нормални условия за живот. Страната ни, по думите му, е добро място за подобни бежанци, които може да дойдат от Северна Африка и арабския свят. През 2050 г. климатичните бежанци може да достигнат 1,2 млрд. души и няма да има политическа или икономическа сила, която да спре този процес, смята Кондарев.
Той цитира данни на екологичната организация WWF, според които, ако парниковите емисии намалеят с 30% в световен мащаб, това ще доведе до близо 700 хиляди нови работни места в секторите на зелената икономика. По-ефективно е вместо да се дават 5,5 млрд. евро от бюджета за АЕЦ „Белене“, на хората у нас да се отпуснат по 2300 евро за саниране на жилищата. Така ще се стимулира и малкият, и средният бизнес.
Венелина Величкова от „Коалиция за климата“ посочи, че с до 2,5 градуса се е увеличила средногодишната температура у нас, а до 2050 г. страната ни ще има субтропичен климат. 13% от горите през последните 15 г. са опустошени от пожари, а и наблюдаваме и запустяване на земеделски площи, добави Величкова.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване