04/05/11 18:32
(http://www.klassa.bg/)

Отхвърлени са 90% от проектите за интеграция на малцинствата

При разговори със зам.-министъра на образованието Петя Евтимова и зам.-министъра на труда Красимир Попов стана ясно, че 90% от подадените проекти за интеграция на деца от малцинствата са отхвърлени. Това заяви на пресконференция вчера Деян Колев от център "Амалипе". Според него причината за това било включването в проектите на деца от български произход.
„Има противоречие в изискванията за проекти. Не може да се иска интеграция, когато в проекта е включена само едната страна“, беше категоричен Колев. Неправителствените организации поискаха конкурсите за проекти да бъдат проведени отново и този път да се съкрати процедурата, така че да може да стартират в началото на следващата учебна година.
„Ние не търсим своя интерес, тук става дума преди всичко за проекти на училища и общини и на последно място са тези на НПО“, заяви представителят на "Амалипе". Той каза, че по данни от 2009 г. от регионалните инспекторати по образованието в училищата в страната от първи до 12-и клас ромските деца са били около 100 000, като техният брой е неравномерно разпределен от първи до 12-и клас. Според него от всички ученици в първи клас - 23 на сто са били ромските деца, а в осми клас процентът на ромските деца е намалял на 7.8 на сто и до 3 процента в девети. „Това е сериозен процент на отпадане, който вероятно се запазва и към момента“, отбеляза Колев.
Център "Амалипе" през тази учебна година осъществява програма в 34 училища в страната, съдържаща комплексни мерки за задържане на ромските деца в училище. Сред тях са промяна в преподаването и конкретни дейности с учителите, учениците и родителите, каза Деян Колев.
„До 1989 г. по данни на Държавна сигурност ромите с висше образование в България са били 728“, съобщи Румян Сечков от фондация С.Е.Г.А. Според него над 3000 роми учат у нас във висши училища, а за последните 20 години висше образование са получили повече от 10 000 роми.
„Има места в страната, в големите ромски гета, в които голяма част от ромите живеят затворено и там младите момичета не могат да говорят добре български език, за разлика от техните майки, които са работили извън ромските квартали“, каза Сечков. Според
него затова много трудно може да се каже какъв е процентът на неграмотността сред ромите.
Ромски неправителствени организации настояха днес за обявяване на нова схема по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", в която образователната интеграция на децата и учениците от етническите малцинства в училищата да се осъществява заедно с останалите ученици от "мнозинството".
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване