04/05/11 18:06
(http://www.klassa.bg/)

Петролът мина за кратко $120 за барел

Цената на петрола надхвърли 120 долара за барел за първи път от две години и половина заради конфликтите в Близкия изток и Северна Африка, предаде „Блумбърг“. Цената на суровия петрол сорт Брент нарасна до 120,65 долара за барел в сутрешната сесия. През деня американският суров петрол се движеше в нивата около 108 долара за барел. Според анализатори Китай трябва да сложи спирачки, за да не стане инфлацията прекалено висока. Експертите смятат, че безредиците продължават да доминират и увеличават напрежението относно доставките.
Междувременно бившият саудитски петролен министър шейх Ахмед Заки Ямани заяви, че котировките на петрола ще достигнат равнище между 200 и 300 долара за барел, ако в Саудитска Арабия възникне политическа криза, съпроводена от широки вълнения и безредици, предаде ИТАР-ТАСС. Според него, ако нещо се случи в Саудитска Арабия, цената ще достигне 200 до 300 долара. „Не го очаквам засега, но кой е очаквал събитията в Тунис“, попита бившият министър. Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад прогнозира в понеделник, че цената на черното злато, която според него се определя не от пазарни критерии, а от политически въпроси, може да достигне 150 долара за барел. Според Кувейт в момента цената на черното злато е прекалено висока. Президентът на държавната кувейтска петролна корпорация Фарук аз Занки посочи като “нормално“ ниво около $90-100.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване