04/05/11 18:00
(http://www.klassa.bg/)

Плащат временни компенсации на пострадалите край "Фукушима 1"

Компанията оператор на АЕЦ „Фукушима 1“ TEPCO започва да изплаща временни компенсации на граждани и фермери, които живеят около авариралата централа, съобщи агенция „Киодо“. Според министъра на икономиката, търговията и промишлеността Банри Кайеда нареждането идва от страна на правителството и 20 милиона йени ще получат 9 общини. Около 80 000 японци в близост до АЕЦ трябваше да се евакуират, а на селскостопанските производители в района бе забранено да продават стоката си заради засечена радиация в нея. Кметовете на някои градове обаче протестираха, че обявените суми са недостатъчни да покрият щетите на хората.
TEPCO съобщи вчера, че е открила вода, която 5 млн. пъти надвишава нормите за радиоактивност в рамките на централата. Властите твърдят, че изхвърляната в Тихия океан вода не е заплаха за морската фауна и населението. Но еколози вече алармираха, че като се изпари, тя ще е опасна за белите дробове на хората. Специалистите също се опасяват, че в изхвърлената вода освен йод 131 и цезий може да има плутоний и дори полоний.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване