04/05/11 19:10
(http://www.klassa.bg/)

Трайков уволни шефа на НЕК заради АЕЦ "Белене"

Изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов е уволнен, защото е подписал неизгодно за страната ни споразумение за строителството на АЕЦ „Белене“, каза вчера енергийният министър Трайчо Трайков. Първанов е сложил подписа си под допълнение 12 към договора за строежа на АЕЦ „Белене“, без да е упълномощен за това. Министърът е отишъл при премиера, за да го помоли да се сезира ДАНС, защото не е защитен националният интерес.
Според парафираното допълнение 12 към договора от 2006 г. до два месеца трябва да бъде подписан EPC договор (контракт за инженеринг, доставка и строителство), според който Русия и България трябва да се договорят за цената на проекта. В същото време в меморандума е посочено, че до три месеца ще има яснота дали трябва да се вземат още мерки за подобряване на безопасността на централата, обясни Трайков.
Това според мен показва, че очевидно в България руският натиск понякога е по-силен от способността на някои хора, призвани да защитават националния интерес, да му се противопоставят, коментира още Трайков.
Първанов не бе открит за коментар вчера и не отговаряше на мобилния си телефон. Засега не е ясно и кой ще бъде поставен начело на компанията.
По-рано през деня НЕК съобщи, че България и Русия са постигнали съгласие за строителството на АЕЦ „Белене“. Двата документа влизат в сила със задна дата – 31 март т.г., защото тогава изтече последното споразумение за централата.
Спират се всякакви дейности по ново строителство и незапочнатото производство на ново оборудване за централата, обясниха още от НЕК. Преди седмица премиерът Бойко Борисов заяви, че ще бъде подписан мораториум за строежа на централата, за да се изчистят спорните въпроси по проекта и да се разгледа отново безопасността след събитията в японската АЕЦ „Фукушима“.
Преди обяд вчера Трайков заяви, че проектът се намира в „юридически вакуум“ заради липсата на действащ договор. Очакваше се снощи министърът да замине за Москва, за да участва в днешното заседание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно техническо сътрудничество, на която той е съпредседател. От руска страна съпредседател е министърът на енергетиката Сергей Шматко.
Американската компания „Уестингхаус“ може да се включи в изграждането на VII блок на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, съобщи Трайков. Очаква се представители на компанията да пристигнат у нас в края на април, за да представят новия си реактор AP 1000.
По повод изказванията на нефтопреработващи компании у нас, че работят на загуба, Трайков заяви, че техните мениджъри трябва да управляват така, че дружествата да формират печалба.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване