04/05/11 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Чернобил - предупреждение и поуки за Япония

в. Вашингтон пост

Аварията в Чернобил през 1986 година бележи най-ниската точка в доверието към ядрената енергия. Две десетилетия правителства и банкери не искаха да имат нищо общо с АЕЦ. Снимка: анюз.ру

Издигаща се под студеното, сиво небе, мъртвата атомна централа в Чернобил е предприятие, което продължава да съществува.

Експлозията, която стана там на 26 април преди 25 години и предизвика най-тежката подобна катастрофа в ядрената енергетика, задейства огромна операция, която днес тегне над живота на цялата страна. Тя е модел и предупреждение за онова, което може би очаква Япония. Кризата в атомната централа “Фукушима-1″ в даден момент ще бъде овладяна. Но тогава там ще започне национален проект, от който няма стратегия за изход.

Чернобил днес не е призрачен град, въпреки застиналите турбини на централата и крановете, които, точно както преди 25 години, продължават да стърчат над двата недовършени реактора, защото са прекалено радиоактивни, за да бъдат преместени на друго място. Влакове пристигат по новата железопътна линия. Цехове, боядисани в нетипични за епохата на СССР сини тонове, са осеяли района. Пара се издига на талази от комина на новата, захранвана с природен газ топлоцентрала, която праща топла вода по целия комплекс.

Около 3000 души работят тук, в обеззаразената зона. Те осигуряват ежедневната поддръжка на обекта и го демонтират. Допълнителни 4000 души работят наблизо, като охраняват 32-километровата зона, от която жителите бяха евакуирани и където се влиза само с разрешително. За сравнение зоната около “Фукушима-1″ е с радиус от само 20 километра. Работниците, които са в тази зона, отговарят също за управлението на водните ресурси и за потушаване на пожарите. Това е само част от безкрайните усилия за спиране на разпространението на радиационното заразяване.

Отвъд тази зона се простира голямата социална структура на евакуираните, бившите работници от аварийните екипи и техните семейства, селските стопани, чиито западнали днес села са заразени, но обитаеми, оцелелите, много от които тежко болни, борещи се с правителството, непреклонно пред техните нужди за здравни грижи и помощ.

“Силно се надявам, че отношението към японските ликвидатори ще бъде по-добро, отколкото е това към нас тук”, казва Юрий Андреев, който беше главен инженер в Чернобил, а сега ръководи Чернобилския съюз, група от организации, защитаващи интересите на чернобилци.

По същество катастрофата в Чернобил се различава от тази във “Фукушима-1″. Зле изпълнен тест, а не цунами, доведе до експлозията на Четвърти реактор на централата. Под открито небе графитното ядро на реактора горя в продължение на 10 дни и изхвърли във въздуха огромно количество радиоактивни вещества. Във “Фукушима-1″ реакторите са от различен тип и подобно нещо не може да стане.

Но значението на Чернобил за Япония е във въпроса какво се случи след аварията. Дори и радиационното заразяване да е по-малко, “Фукушима-1″ ще принуди японците да й се посветят и в бъдеще, като мащабите на този ангажимент не могат да бъдат предсказани.

“Жена ми казва: “Ти познаваш саркофага по-добре от нашия собствен апартамент”, разказва Григорий Панчук, който до пенсионирането си работи по поддръжката на саркофага, в който беше погребан Четвърти реактор на централата в Чернобил.

Панчук живее сега в Славутич, специално построено градче, разположено срещу Чернобил, от другата страна на река Днепър. Със своя брулен от вятъра, безличен площад, градчето е модел на покойното съветско градоустройствено планиране. С изключение на това, че вместо обичайния паметник на жертвите от войната, там се издига мемориал на 30-те работници, починали след експлозията в Чернобил на 26 април 1986 г.

Жителите на Славутич се придвижват с влакове до централата. Когато стигнат до нея, те преминават покрай широко изкуствено езеро за охлаждане, където помпите работят непрекъснато, за да поддържат нивото на водата над опасно заразените утаечни слоеве. Малко по-нататък в скоро време ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване