04/06/11 18:38
(http://www.klassa.bg/)

Борисов: Националната сигурност е защитена в споразумението за централата

Няма опасност за националната сигурност от подписаното споразумение 12 за АЕЦ „Белене“, е заявил вчера по време на заседанието на правителството премиерът Бойко Борисов, става ясно от публикуваната стенограма. По думите му, ако споразумението не бе подписано, в момента е трябвало да започне дело между НЕК и руската „Атомстройекспорт“ в Арбитражния съд в Париж. Правителството е получило исканата тримесечна отсрочка, за да реши дали проектът „Белене“ да бъде продължен или не.
Борисов е съобщил на министрите си, че Симеон Дянков, който е ресорен вицепремиер за енергетиката, е бил информиран за подготвяното допълнение към договора и е одобрил документа. Имало е и конферентен разговор между Борисов, Дянков и Трайков, но не е бил постигнат консенсус между тях. Разговорите ще продължат, след като Дянков се върне от САЩ, а Трайков от Русия. Според Трайков е рано да се говори за щети след създалата се ситуация, а българският интерес може да бъде защитен.
До три дни се очаква правителството да получи писмо, че руската страната е готова да бъдат сменени турбините на блоковете на АЕЦ „Белене“, каза още Борисов. Вместо руски те ще бъдат френски и ще бъдат с 200 мвт по-мощни, а централата ще повиши капацитета си до 2400 мвт.
Държавата е наела британската HSBC като финансов консултант, за да кажат дали проектът е финансово и икономически изгоден, е обяснил премиерът. Той поиска прозрачност по темата, както и да се спре политическото говорене за централата. Борисов припомни, че електроенергията, произведена от слънцето, е значително по-скъпа от тази, която доставя една АЕЦ. Той се закани да санкционира шефа на НЕК, ако е приел повече заявки за присъединяване на ВЕИ централи, отколкото изискват целите ни в ЕС до 2020 г.
Правителството води процеса по проекта АЕЦ "Белене" в правилна посока, каза вчера в Плевен председателят на парламента Цецка Цачева. Според нея в момента проектите
за втората българска атомна централа са достатъчно професионално направени и гарантират сигурността.
Човек, който си позволява да подпише нещо, за което има изрична забрана от своя министър, няма място да работи никъде в българската държава, коментира рано сутринта пред bTV външният министър Николай Младенов.
Лидерът на СДС Мартин Димитров пък определи като „удобно” отстраняването на Красимир Първанов заради подписания анекс. По думите на съпредседателя на Синята коалиция отговорността за създалата се ситуация трябва да се носи от премиера и правителството.
Първанов трябваше да бъде уволнен по съвсем други причини, свързани с много тежки съмнения за корупция, смята пък бившият енергиен министър и депутат от БСП Румен Овчаров, цитиран от БНР. Той обясни, че в Източна България са били подменени далекопроводи за 23 млн. лв. вместо за 5 млн. лв. Първанов очевидно води преговори от името на държавата и ако някой трябва да подава оставка в този момент, това е министърът на икономиката и енергетиката, и то веднага, настоя Овчаров. В края на втората година от министерстването си ти да откриеш, че България правно е обвързана с договор за АЕЦ „Белене", говори, че министърът или приема целия български народ за малоумници, или наистина не е в час. Правителството на ГЕРБ е похарчило 297 милиона евро за централата, а я определя като лош проект и като гьол, коментира и бившият енергиен министър Петър Димитров.


Руският посланик Юрий Исаков: Строежът на централата отговаря на българския интерес

Строителството на АЕЦ "Белене" напълно отговаря на интересите на България, заяви вчера руският посланик в София Юрий Исаков, цитиран от ИТАР-ТАСС. Изказването му бе по повод на твърденията на енергийния министър Трайчо Трайков, че подписаните споразумения между НЕК и руската „Атомстройекспорт“ противоречат на националните ни интереси. Той окачестви думите на Трайков като излишно емоционални и противоречащи на стила на конструктивен диалог, воден по проекта между двете страни.
По-късно през деня в свое официално съобщение „Атомстройекспорт“ потвърди, че преговорите са били напълно конструктивни, както и че компанията ще се съобрази с допълнителни изисквания за безопасност на централата, които българската страна би поставила. Очаква се въпросите за строителството на АЕЦ „Белене“ да продължат да се дискутират по време на заседанието на българо-руската междуправителстена комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, която продължава и днес в Москва. Министър Трайков е съпредседател на комисията от българска страна, а от руска е енергийният министър Сергей Шматко, който, преди да заеме министерския пост, бе президент на „Атомстройекспорт“.



Руските медии коментират

Вестник „Комерсант“

Около проекта за строителство на АЕЦ „Беленe” отново се разрази скандал.„Атомстройекспорт” и НЕК подписаха поредното (12-о) допълнение към договора за строителството на АЕЦ, според което трябва до 1 юли да съгласуват окончателния ЕРС договор (engineering, procurement, construction), като в него се отчетат новите изисквания за безопасност в резултат на аварията на АЕЦ „Фукушима” в Япония.
Но министърът на икономиката на България Трайчо Трайков сметна, че НЕК е превишила правата си, и веднага след подписването на документа уволни директора на компанията Красимир Първанов. Претенциите на Трайков са свързани с това, че се предполага ЕРС договорът да бъде парафиран без ясни критерии за безопасност и без твърда договореност за цената на АЕЦ.


Вестник „Известия“

Русия и България ще подпишат договор за изграждането на българската АЕЦ „Белене” до 1 юни. Както съобщи представител на руската компания „Росатом”, във вторник българската Национална електрическа компания и руската „Атомстройекспорт” са подписали меморандум за разбирателство и допълнение на споразумението за АЕЦ „Белене” от 29 ноември 2006 г.
Според чиновници в подписаното споразумение страните се задължават до 1 юни да подпишат ЕРС договор, като по този начин по-нататъшното строителство на АЕЦ „Белене” ще се проведе в рамките на пълноценен документ.


Радио „Ехото на Москва“

Директорът на НЕК беше уволнен за „превишаване на правомощията си” при подписването на споразумение за построяването на АЕЦ „Белене”. На него му е било абсолютно забранено да подписва съответните договори, заяви българският министър на икономиката Трайчо Трайков. Според него документът „не е изгоден за България” и противоречи на нейните национални интереси. Министърът освен това заяви, че ще се проведе разследване за дейността на директора.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване