04/06/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

В десетката: Масовите мании и истерии

Истерията е разстройство на нервната система, което се явява у хора с повишена емоционалност. Среща се значително повече у жените.

Много голямо значение имат условията на околната среда, които предизвикват психично напрежение: силни душевни преживявания, като продължителна скръб, страх, непрестанни безпокойства, грижи, несполуки, любовни разочарования, лош семеен живот. Освен това влияние оказват полът, възрастта и нервната система. И глобалните катаклизми.

В основата си това безпокойство приема характера на мании, свързани с въображаемия край на света. Нострадамус предсказва близкия край на света и твърди, че Белият Дом знае точната дата. Взимайки под внимание бързото разпространяване на такива разсъждения мисля, че сега му е времето да осветя някои случаи на масови мании и групови истерии. Отчитайки огромното количество случаи, включително и тези, които се отразиха и на страната ни, реших да ви представя най-живописните примери.

Причината, че реших да говоря по тази тема, е масовата психоза, която обхвана света заради несъществуваща – поне засега, опасност от радиация от Япония. Министерството на външните работи на Белгия е установи контакт с всички свои граждани, за да им съобщи списък с места, където са осигурени убежища и йодни таблетки. А в Германия рязко се повиши търсенето на гайгерови броячи – уреди за измерване на радиоактивност. „Продадохме стотици през последните дни“, посочи говорител на веригата за електроника „Конрад“. Цената на един такъв апарат е между 300 и 500 евро.

И у нас паника от отровния облак

Масова истерия обхвана българите заради повишените нива на радиация в Япония. Паникьосани родители в шуменска детска градина поискаха децата им да не бъдат извеждани навън, бургазлии изкупиха йода от аптеките заради слух, че радиоактивен облак от Токио ще мине над града, страх обзе и Варна. И не е много ясно защо, поради простата причина, че няма основание за повишаване на напрежението в България заради японските атомни централи. Няма основание и за самоволно вземане на защитни мерки. Няма как радиацията да стигне до България. Каквото и да бъде изхвърлено в атмосферата над Япония, ще трябва да мине повече от половината земно кълбо, за да дойде у нас. Там на място наистина има риск за хората, докато ние се намираме на огромно разстояние. Но истерията е факт. Както е факт и истерията около нашата АЕЦ „Белене”, която се разви в неясен протест срещу Путин. Ама това, което видяхме нещо не се вързваше с протест срещу АЕЦ и „Фукушима 1”. Според плакатите истерията в протеста бе насочена срещу Русия, колата „Запорожец” и античните спомени от неприятния Съветски съюз.

Такива обстоятелства обикновено подбуждат необичайно количество на случаи на колективно поведение.

Лондон, Англия, 1761

На 8 февруари 1761 в Лондон станало малко заметресение, което разрушило няколко къщи. След месец, пак на 8, но март, пак станало земетресение, но този път бе разрушения. И точно това съвпадение станало причина за страхове. Маккей твърди, че някакъв лейб-гвардеец на име Бел предсказвал, че Лондон ще бъде разрушен от трето земетресение, което ще се случи на 5 април. Когато ужасният ден наближил жителите били обхванати от силна възбуда и напуснали града на разстояние 20 мили. Хората платили много пари, за да се установят, очаквайки земетресението, на такива места като Хайгейт, Хампстед, Ислингтън и Хароу. Бедняците останали в Лондон, но два три дни преди самата дата, се скрили в полето. Когато настъпил уречения час, естествено нищо не се случило.

Сеизмологични вълнения в Хасковско! 14.04.2009

Масова психоза тресе Хасково след предсказанието на астролог, че земята под областния град ще се люлее точно на Великден. С наближаването на датата паниката нарастнала и хората от високите блокове масово се наканили да се изнесат от тях в дните около 19 април при ...

Публикувана на 04/06/11 21:40 http://e-vestnik.bg/11468/v-desetkata-masovite-manii-i-isterii/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване