04/06/11 18:44
(http://www.klassa.bg/)

И Португалия преговаря за финансова помощ, Брюксел отрича

Португалия води преговори с Европейския съюз (ЕС) за начина, по който да посрещне непосредствените си нужди от финансиране преди съставянето на ново правителство, съобщи “Файненшъл таймс“. Португалските банки са решили да спрат да изкупуват правителствени облигации, въпреки че Лисабон трябва да набере нови средства, за да върне кредити от 7 млрд. евро до средата на юни. Така трезорите притискат Лисабон да поиска междинен заем, докато се изберат нови управляващи, които да договорят цялостен спасителен план. Според информация от испанските вестници „твърде уязвимите” банки са решили по време на преговори в понеделник да притиснат временното правителство на премиера Жозе Сократеш да помоли ЕС за „преходен заем” от 15 млрд. евро преди парламентарните избори на 5 юни.
Според правилата за финансиране в еврозоната обаче ЕС не може да отпуска краткосрочен междинен заем на никой член, затова Португалия няма да има възможност да си гарантира преходен заем от европейските партньори, без преди това да се съгласи да изтегли международен спасителен заем при строги условия, заявиха от Европейската комисия, цитирани от АФП. Въпреки това разговорите с Лисабон са фокусирани върху намирането на начини Португалия да получи адекватно финансиране до съставянето на ново правителство. ЕС настоява за нови мерки за ограничаване на разходите.
Във вторник Moody’s понижи дългосрочния кредитен рейтинг на страната с една степен до Baa1, което веднага повиши доходността по португалските държавни облигации до нови рекордни нива. Вчера агенцията смъкна и кредитния рейтинг на седем португалски банки. Все пак от Moody’s са уверени, че страните от еврозоната ще подкрепят Лисабон в случай на нужда, но предупредиха, че „е малко вероятно“ дългосрочните дългови пазари да приемат португалски дълг, както и дългове на португалски банки, докато новото правителство не заяви ясно воля за още по-строга финансова дисциплина. Според кредитната агенция следващото правителство спешно ще потърси финансова помощ.
Португалските банки се превърнаха в основни купувачи на португалски държавни облигации през последните месеци. Но високопоставени банкери са предупредили представителите на централната банка в началото на седмицата за ограничените си възможности да абсорбират допълнителни количества правителствен дълг.
„Португалия трябва да покаже на своите заемодатели, че взема необходимите мерки, за да се изправи на крака. Ситуацията е в ръцете на португалското правителство." Така директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан коментира ситуацията в Лисабон. В интервю за „Ел Паис“, „Вашингтон поуст“ и „Република“ шефът на финансовата институция обаче бе категоричен, че съседна Испания е предприела правилните стъпки, за да върне доверието на инвеститорите, и затова испанското правителство се нуждае от каквато и да е финансова помощ. По думите му голяма част от проблемите на еврозоната се коренят в липсата на инструменти за колективно управление.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване