04/06/11 17:49
(http://www.klassa.bg/)

Над 3000 лекари дават консултации в онлайн клиника

Над 3000 лекари от всички медицински специалности ще консултират пациенти в първата виртуална клиника у нас. Това заяви вчера д-р Владимир Костов, инициатор на проекта и управител на медицински център „Свети Панталеймон“. В клиниката ще бъдат привлечени и лекари, работещи в Европа и САЩ. Тя ще осигурява денонощна здравна консултация за пациенти в няколко направления – традиционна и нетрадиционна медицина, трудова медицина, консултантска помощ, свързана с организация на здравеопазването, медицинска логистика. Костов обяви, че потенциалните потребители на услугата са всички над 3 млн. българи, които са били преброени по интернет, както и клиентите на хотелите, където почти не се осъществявала адекватна медицинска помощ. Според него предимствата на онлайн консултациите е спестяване на време за пътуване и продължително чакане пред кабинетите, спестяване на средства за транспорт, както и по-добра възможност за избор на медицински специалисти.
Прегледът на пациентите ще се осъществява чрез видеоконферентна връзка с лекаря. В момента сайтът е само на български, до няколко седмици консултации ще има на английски, немски, френски и испански език. За различните специалисти цената на прегледа може да достигне до 60 евро за преглед.


Само 2% от пациентите са потърсили защита от съда за нарушени права

Само 2% от ползвателите на здравни услуги в България са потърсили защита от съда заради нарушени права. Това сочат данни от проучване, представено от д-р Алексей Пампоров по време на семинар за правните стандарти и способи за административна и съдебна защита на ползвателите на здравни услуги, организиран от институт "Отворено общество". 37% от анкетираните са потърсили защита на правата си от директорите на здравни заведения, а 24% са се обърнали към НЗОК. Като основна причина да не потърсят защита от съдебната система анкетираните посочват, че съдебното производство е бавно и скъпо.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване