04/06/11 19:08
(http://www.klassa.bg/)

НЕК: С фиксирана цена „Белене“ се оскъпява с още 1 млрд. евро

Между 800 млн. евро и 1 млрд. евро се оскъпява проектът за АЕЦ „Белене“ заради искането цената му да бъде фиксирана, каза вчера финансовият директор на НЕК Иво Лефтеров. Така, вместо централата да струва до 5,3 млрд. евро /договореното до момента оскъпяване, при условие че цената не се фиксира – бел. ред./, тя ще скочи до 6,3 млрд. евро. Лефтеров обясни, че въпросното оскъпяване е гаранцията, че руската страна няма да работи на загуба от проекта.
НЕК никога не е искала да се определи фиксирана цена за АЕЦ „Белене“, каза и шефът на компанията Красимир Първанов. Той добави, че „Атомстройекспорт“ очаква да види предложение за цената на проекта. От Москва продължават да настояват изграждането на двата блока да струва 6,3 млрд. евро, ако се фиксира цената.
Първанов остава изпълнителен директор на НЕК, независимо че във вторник енергийният министър Трайчо Трайков заяви, че го е уволнил. Такова решение обаче може да се вземе само от СД на Българския енергиен холдинг. Министърът настоя Първанов да бъде освободен заради подписване на обвързващи текстове в допълнение 12 към договора от 2006 г. за АЕЦ „Белене“ с руската „Атомстройекспорт“.
Няма подобни текстове в документа, отсече Първанов. Той бе категоричен, че в думите на министъра „няма и грам истина“. Не съм получавал писмен мандат от Трайков за това, какво да се постигне като цел при тези преговори. Всяка дума от подписания меморандум и допълнение 12 са били съгласувани с Трайков. В последния момент на преговорите експертите на НЕК бяха оставени сами да разговарят за документа, без да има представители на икономическото министерство или на Българския енергиен холдинг, поясни Първанов. Председател на групата по преговорите е бил заместник енергийният министър Марий Косев.
Първанов обясни, че е получил одобрението за подписване на анекса от вицепремиера Симеон Дянков, който отговаря за енергетиката. С министър Трайков не можах да се свържа, за да получа становището му, каза още Първанов. По думите му споразумението е било одобрено и от трима от членовете на Борда на директорите на БЕХ – Мая Христова, Йордан Георгиев и Евгени Ангелов, който е и заместник икономически министър.
Подписаното допълнение не означава до 1 юни да се подпише договорът за изпълнение, доставка и строителство на централата (EPC договор), твърдят от НЕК. Целта е с добронамерени разговори да се подготви парафирането на документа и оформянето на бъдещия EPC договор.
Парафирането няма правна сила, а означава, че двете страни са се разбрали за тези параметри, обясни и Мария Цочева, шеф на управление „Правно“ в НЕК.
Ако не беше подписано това допълнение, руската страна щеше да заведе иск за близо 1 млрд. евро срещу НЕК в Арбитражния съд в Париж, каза още Първанов. И да не бях подписал, пак щях да бъда уволнен, пак щях да съм бушон, обясни шефът на НЕК. За обвиненията, че е навредил на националната сигурност, Първанов заяви, че има по-големи проблеми за защитата на сигурността, като визира проектите за каскада „Горна Арда“ и отдаването на мрежата средно напрежение на ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН.


Премиерът отправи последно предупреждение към Трайков

Това ще е последният път, в който правя забележка на министър Трайков, каза вчера премиерът Бойко Борисов след изказването му, че иска да уволни шефа на НЕК Красимир Първанов. Борисов обясни, че е имал дълъг разговор с вицепремиера Симеон Дянков и икономическия министър Трайчо Трайков, но на него двамата не са се разбрали за ситуацията около АЕЦ „Белене“.
„Аз съм избрал Дянков за вицепремиер, а той ми доведе г-н Трайков за министър на икономиката“, заяви Борисов. И допълни, че Първанов не е бил освободен, защото за него се е застъпил вицепремиерът Симеон Дянков.
Според Борисов решение за бъдещето на АЕЦ „Белене“ трябва да бъде взето в следващите месеци. Той заяви, че много държи на министър Трайков, но правителството е колектив. Когато на вицепремиера съм възложил да контролира, организира и да проведе преговорите, министърът трябва да се съобразява с него, категоричен бе премиерът.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване