04/06/11 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Обама влиза безшумно в президентска кампания

в. Лос Анжелис таймс

 Обявявайки началото на кампания за преизбиране през 2012 г., президентът Обама направи внимателно първата крачка в състезание, в което той ще трябва да се справи с много повече препятствия на изборното игрище в сравнение с 2008 г., когато се кандидатира за пръв път и спечели.

Вчера Обама подаде заявка за повторно участие в президентски избори - малко по-рано, отколкото двамата президенти преди него. Това е признак както за агресивен подход, така и за истинските проблеми, които го очакват. Членовете на неговия щаб са изправени пред огромната задача да реорганизират и съживят кампанията на Обама сред избирателите в цялата страна и да напълнят банковата сметка на кампанията със сума, която може и да надхвърли 1 милиард долара.

В писмо по електронна поща, изпратено до негови привърженици, Обама обяви, че “основите на 2012 г. трябва да се градят още от днес” - докато самият той “се фокусира върху работата, която сте ме избрали да върша”.

Стив Мърфи, стратег на Демократическата партия, прогнозира, че резултатите между основните конкуренти на изборите догодина ще бъдат много близки и че може да се повтори ситуацията от 2000 г. и 2004 г., а не от 2008 г., когато Обама спечели с голяма преднина. “Това няма да бъде изборна разходка за Обама. Но все още изборната карта е благоприятна за него”, твърди Мърфи.

Кандидатирайки се с амбицията да замени един непопулярен президент републиканец, през 2008 г. Обама се възползва от финансовата криза, проявила се през последните седмици на кампанията, и спечели с преднина от над 200 гласа в избирателната колегия пред номинирания от “великата стара партия” на републиканците Джон Маккейн.

Но миналата есен републиканците успяха да пробият в много от щатите, в които бе спечелил Обама. Някои от тези щати вероятно са окончателно загубени за него, а други ще бъде много трудно да бъдат удържани, твърдят изборни стратези и от двете партии.

В анализ на непартийния мозъчен тръст “Кук политикал рипорт” се изтъква вероятността от трудна изборна победа. За седем от щатите, в които Обама спечели на предишните избори - Невада, Колорадо, Уисконсин, Айова, Пенсилвания, Охайо и Флорида - може само да се гадае, което прави абсолютно несигурен резултата от изборите.

Обама не се отказал от щати, които вероятно ще се върнат към редовете на републиканците - например Индиана, която той ще посети в петък, и Северна Каролина, където ще се състои Националният конгрес на Демократическата партия догодина.

Както и други действащи президенти преди него, Обама се опитва да избегне колкото е възможно по-дълго създаването на представа за него като за кандидат, за да ограничи привкуса на политика в маневрирането около преизбирането му. Той не се появява в двеминутния клип, който бе прикачен към съобщението по електронната поща, а вчера не се появи и пред очите на обществеността. Той обаче участва в необявен предварително конферентен разговор със свои привърженици, като описа себе си като “малко по-възрастен и малко по-мъдър” в сравнение с 2008 г.

Прессекретарят на Белия дом Джей Карни заяви, че Обама “не се е втренчил в изборите” и че “в бъдеще ще има достатъчно поводи да се говори за политика”.
Но политиката на 2012 г. вече е реална и разрастваща се част от всекидневието на Обама и през следващите 19 месеца той ще продължи да изпълнява както официалните, така и предизборните си ангажименти.

Днес например той ще се срещне с израелския президент Шимон Перес в Белия дом. Утре на фона на резултати от проучвания на общественото мнение, които показват, че повишаващите се цени на бензина може скоро да изместят безработицата като основен икономически приоритет на хората, той ще обсъжда цените на петрола по време на второто си ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване