04/06/11 18:40
(http://www.klassa.bg/)

Режат европари, ако бюджетният дефицит надхвърли 3%

Европейското финансиране, включително и по мерките по Общата селскостопанска политика, да бъде прекратено, ако в страна от ЕС бюджетният дефицит надхвърли 3%. Това е една от идеите, които са част от дебата за бъдещето на Кохезионната политика, който се води на европейско равнище. Обсъжда се и вариантът допълнителни средства да бъдат предоставяни срещу изпълнение на списък от реформи. Това съобщи министърът по усвояване на еврофондовете Томислав Дончев по време на кръгла маса, организирана от институт „Отворено общество“. Според Дончев много е вероятно да се случи вторият вариант, но още не е ясно кой и как ще мери реформите. Коментира се и намаляването на безвъзмездното финансиране на бизнеса за сметка на инструменти, свързани с финансов инженеринг. Това обаче крие опасности за по-малките фирми.
Тепърва ще се изостря дебатът доколко Кохезионната политика на ЕС трябва да съответства на стратегията „Европа 2020“. В нея в раздела за зелена инфраструктура се поставя акцент върху развитие на железници и метро. България обаче има нужда от базова инфраструктура, каквато са асфалтовите пътища. При това положение има сериозна опасност при следващия планов период в по-добро положение да бъдат държавите, които са стари членки на ЕС. България трябва да участва много активно в този дебат, за да защити националния си интерес, смята Дончев.
До май екипът на министър Дончев ще предложи вариант за намаляване на областите у нас. Вече има предложение междинните звена на оперативните програми да бъдат прехвърлени в областните администрации.
Близо половината от фирмите не са доволни от компетентността и взаимоотношенията с администрацията, сочи проучване на агенция „Сова Харис“. Анкетирани са фирми от цялата страна, които са кандидатствали по проекти, финансирани от европейски програми.



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване