04/07/11 17:06
(http://www.klassa.bg/)

Бъдещето на Германия е на изток

Германия изпреварва европейските си конкуренти в битката за дял от китайския растеж, след като се оказа, че износът й към азиатския гигант е надминал този за САЩ.
Апетитът на китайските потребители и компании към ветрени турбини, автомобили и електроника расте и Китай стана най-големият неевропейски клиент на германските производители в края на миналата година, а акциите на германските гиганти – от BASF do Bayerische Motoren Werke – се увеличиха. Икономистите очакват последните данни да покажат, че германският износ се е повишил с рекорден темп през петте месеца до февруари, тъй като делът на китайските поръчки в задграничните продажби е продължил да се разширява.
„Това е повратна точка в икономическата история на Германия, казва Андреас Реес от UniCredit Markets and Investment в Мюнхен. Китай може да стане най-големият износен пазар до 2015 г.“
От края на Втората световна война САЩ бяха най-важният търговски партньор на Германия извън Стария континент, с което помогнаха на страната да се превърне в икономически и политически двигател на западната част на света. Сега Китай става основният двигател на световния растеж и германските производители на машини и машинни съоръжения, потребителски стоки и луксозни коли насочват голяма част от продукцията си на изток.
„Това десетилетие ще усетим, че милиони китайци искат да живеят като европейци, казва Херберт Перус от Raiffeisen Capital Management във Виена, който надзирава управлението на около $36 млрд. Марката „Произведено в Германия“ ще бъде много силна на този пазар.“
Германия е продала стоки на стойност €5,4 млрд. евро на Китай и Хонконг през декември, което е над стойността на експорта й за САЩ от €5,3 млрд.

Четирикратно увеличение

През януари САЩ са били основната неевропейска дестинация, но според Реес това ще е временно. Продажбите за континентален Китай са скочили с 44% през миналата година, което е повече от ръста към всяка друга дестинация. Износът се е увеличил повече от четворно през последното десетилетие, като делът на износа към Китай от общия германски износ се е увеличил трикратно до 5,6%. За сравнение, експортът към САЩ е паднал до 6,9% през 2010 г. от 10,3% през 2000 г.
Societe Generale изчислява, че до 2020 г. в Китай ще бъде реализиран 15% от германския износ. За сравнение делът му в задграничните продажби на Франция и Италия ще е съответно 7% и 6%.
„Благодарение на Китай германците не усещат толкова силно последиците от кризата, казва Ниъл Фъргюсън, професор по история в Университета в Харвард, а понастоящем преподавател в London School of Economics. Това донякъде обяснява защо не проявяват разбиране към трудностите на периферните икономики в еврозоната.“
Германското правителство, което умишлено протакаше помощта на Европейския съюз за потънали в дългове членки на еврозоната като Гърция, ще издигне тази година Китай до статус, който имат едва седем други държави, включващ консултации на равнище пълен състав на кабинета.
Китайското търсене расте точно за стоките, в които са специализирани германските фирми – оборудване за промишлено производство, автомобили и потребителски продукти. Средната класа в азиатския гигант ще удвои размера си от 2008 г. на 400 млн. души до 2014 г., прогнозира Societe Generale, което ще движи растежа на европейските фирми, произвеждащи исканите от нея стоки.
Корпоративните печалби в Германия скочиха със 129% през изминалата година, което доведе до ръст от 15% в основния фондов индекс DAX. European Stoxx 600 Index прибави 5% за същия период.
Акциите на BMW поскъпнаха със 72% в последните 12 месеца, а тези на френския автомобилостроител Renault с 8%. Renault продаде около 14 хил. коли в Китай миналата година, а BMW – 58 500 само за първото тримесечие на 2011 г.
Ползите за Германия от търговията с Китай донякъде обясняват защо канцлерът Ангела Меркел не лобира активно като американския президент Барак Обама за свободно поскъпване на юана.
„За Германия изгодата от по-бърз възход на юана може в голяма степен да бъде компенсирана от доста по-слаб китайски растеж, казва Стивън Бароу от Standard Bank в Лондон. По-добрият вариант ще е плавна корекция.“ Докато доларът падна с 4% спрямо юана през последните 12 месеца, еврото се покачи с 2%.
След като се сви с 4,7% през 2009 г. по време на глобалната финансова криза, германската икономика нарасна с рекордните 3,6% през 2010 г., а прогнозата на Bundesbank е за растеж от 2,5% през тази година.
ЕЦБ предвижда ръст от едва 1,7% за еврозоната като цяло. Китай отчете експанзия от 10,3% миналата година, с което измести Япония като втората по големина икономика в света.

Голям стимул

„Ако Китай продължи да расте със същото темпо, това ще е голям стимул за износа и икономиката на Германия, казва Алине Шуйлинг от ABN Amro в Амстердам. Германия може да достави търсените инвестиционни стоки при по-добри условия от всички останали европейски държави.“
Базираната в Инголщад Audi, звеното на Volkswagen за луксозни автомобили тип седан, заяви на 8 март, че целта й е да увеличи продажбите си за 2011 г. с над 10%. През декември тя прогнозира, че Китай ще се превърне в най-големия й пазар през тази година.
Страната стана най-големият пазар за автомобили в света през 2009 г., а продажбите скочиха с 33% през 2010 г. на 13,8 млн.
Базираната в Лудвигсхафен BASF, водещата химическа компания в света, удвои печалбата си за четвъртото тримесечие на €1,1 млрд. благодарение на по-силното търсене от автомобилния сектор.
Германската индустрия за металорежещи машини, доминирана от дребни и средни предприятия, очаква ръст от 30% през 2011 г. по изчисления на браншовата организация VDMA.
Китай безспорно е най-големият пазар за германските металорежещи машини с около четири пъти повече продажби от подгласниците си САЩ според VDMA. Германия е най-големият чуждестранен доставчик на съоръжения за промишлено производство в азиатската държава.
Рискът за водещата европейска икономика е да не стане твърде зависима от растежа в Китай, който се опитва да охлади икономиката си чрез повишаване на лихвите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване