04/07/11 17:58
(http://www.klassa.bg/)

ЕЦБ повиши основната лихва до 1,25%, за да спре инфлацията

Очаквано Европейската централна банка (ЕЦБ) реши вчера да повиши основната лихва в еврозоната с 25 базисни пункта до 1,25%, предадоха световните агенции. Монетарната институция поддържаше лихвения процент на рекордно ниско равнище от май 2009 г., но повишението на инфлацията наложи вдигането му. Това е първото повишение на основния лихвен процент от юли 2008 г. насам. Тогава институцията започна да го понижава, за да противодейства на икономическата и финансовата криза.
Членовете на Управителния съвет на ЕЦБ неколкократно даваха сигнали през изминалите седмици за решението като дори президентът на банката Жан-Клод Трише намекна за повишението в началото на март. Решението идва и ден след като Португалия официално обяви, че ще поиска финансова помощ.
Според институцията затвърждаването на репутацията й, че се бори с инфлацията, е по-важно за избягване на една възходяща спирала на цените и заплатите. Инфлацията в еврозоната се ускори до 2,6% миналия месец, което е над целевото ниво под прага от 2% и е своеобразен 29-месечен връх.
Управителят на ЕЦБ Жан-Клод Трише заяви, че покачването на лихвите е било необходимо за регулиране на монетарната политика, както и за намаляване на инфлационните очаквания.
Той подчерта, че вижда нарастващ инфлационен риск в бъдеще. Според него ликвидността към момента е достатъчна и решението има за цел да помогне за намаляване на ценовия натиск. Относно инфлацията той смята, че покачването на показателя отразява главно цените на суровините, а вторичните ефекти върху потреблението и производството трябва да бъдат задължително избегнати. Трише заяви, че сегашното покачване на лихвите е еднократно. Бордът на ЕЦБ не взе решение дали това е началото на серия увеличения на лихвените нива.
Според някои икономисти обаче високата инфлация в еврозоната е само временна и се дължи главно на оскъпяването на петрола от размириците в арабския свят. Други пък предупреждават, че повишаването на основния лихвен процент ще удари най-вече възстановяването на периферните икономики от кризата с държавните дългове. Испания се посочва като най-уязвимата страна от евентуално повишение на лихвите, защото голяма част от ипотечните заеми там са с плаващ лихвен процент, което ще нанесе удар върху домакинствата, пише investor.bg. Все пак стъпката на покачване е твърде малка и оттук нататък се очаква да се проследи дали решението ще бъде еднократно, или ще бъде последвано от допълнително увеличение.
За разлика от ЕЦБ централната банка на Великобритания Bank of England не изненада пазара, като реши да запази основната лихва в страната на 0,5%. Това се случва, въпреки че инфлацията на Острова достигна най-високото си равнище за последните 2 години през февруари.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване