04/07/11 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Кавказ - терорът с пари от Русия и “мирните уахабити”

в. Независимая газета

Дмитрий Медведев и Рамзан Кадиров в Чечения. Снимка: ядрин

Руският бизнес финансира въоръжените бунтовници, заяви тези дни Александър Хлопонин, пълномощник на държавния глава в Севернокавказкия федерален окръг. Това обаче е публична тайна. Едва ли не всеки втори жител на републиките в Южна Русия може горе-долу подробно да разкаже кой на кого и колко плаща.
Допреди няколко години само нелегалните въоръжени бандити черпеха финансови ресурси основно от чужбина. Някоя чужда фирма примерно работи на обекти в Русия, съответно идват инвестиции отвън. И невинаги с проверки може да се разбере колко от средствата наистина отиват за бизнеса и колко - в горите и планините.

Случва се почтеният предприемач, бил той от Русия или чужденец, да научи, че парите му, предназначени за някакви проекти, са изразходвани не съвсем според плана - но чак щом пристигнат проверяващи от Федералната служба за сигурност. Последните нищят финансите на стопанските субекти само в два случая - ако получат сведения за нецелево използване на средства от бюджета и най-важното, при подозрения, че се финансира тероризъм и екстремизъм.

Тези схеми действат и се развиват. Разпространено явление са вече напълно легалните канали: арабски спонсори издават религиозна (и не само) литература, плащат всички разходи по транспорта и митата, а после я изпращат в Русия през Иран, Турция или Азербайджан. И вече на руска територия печалбите от доходоносната стока се насочват “по предназначение”. Стига да посочим, че общият оборот на религиозни стоки в Русия е 1 милиард долара.

Изстискването на пари от бизнесмени е методично разработена, проверена практика. В разговор с т. нар. мирни салафити (наричани в ежедневието уахабити) човек разбира, че логиката на въоръжените бойци не е лишена от идеологическа обосновка, нито от справедливост, както я схващат те. Набелязвайки си примерно поредния бизнесмен, “партизаните” проучват открай докрай деловия и личния му живот. Ще ви обърнат внимание, че “най-важното, никога не търсим за съдействие хора с по-малко от 5 милиона рубли свободни пари”. Което е истина.

“Справедливостта” на уахабитите идва от свободно интерпретиране на ислямските положения за подкрепата, дължима на религията. През Средните векове плячкосаното при походи било поделяно на пет равни части. Три дяла получавали конниците, един - пешаците, а последният бил изпращан на халифа. И въоръжените нелегални “изстискват” същия дял дори от политиците, смятани от тях за бизнесмени във властта.

При това незнайно защо наричат въпросния “данък” закят, при все че закятът в размер на една четирийсета част от дохода (2,5 процента) е задължителният социален данък, плащан от мюсюлманите в полза на бедните. Става дума за дохода на всеки вярващ, намален със средствата за издръжка на семейството, на имотите му и за изплащане на дългове.

Социалният данък обаче е твърде малък, още повече с подобни уговорки; “да се заграбва плячка” е къде по-примамливо. Нелегалните бойци са въвели данък от 20 на сто, с който трябва “да подкрепя джихада” всеки “муртад” (помагач на властите), ако впрочем разполага, както бе посочено, с над 5 милиона рубли. Промени има и в подялбата на плячката: дървото на живота си зеленее колкото си ще дори при догматизма. Бойците си делят половината от данъка, една пета отива за “емира”, а 30 на сто наистина се харчат за “джихада” - купуват се оръжия, храна, техника.

Подобни хватки от страна на “партизаните” помнят едва ли не всички бизнесмени средна ръка, доста известни в Дагестан, Чечения и Ингушетия, донякъде и в останалите републики. Само твърде заможните, които могат да си позволят многобройна охрана (от бойци като нелегалните), не забелязват “данъчните”, пращани от гората. В Дагестан например буди подозрение фактът, че бандитите атакуват само омразните за тях шефове на вътрешното министерство (предишният бе убит) и на Министерството на националностите ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване