04/07/11 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Муамар Кадафи е новият идол на сръбските националисти

Асошиейтед прес

Пет години, след като техният лидер Слободан Милошевич почина докато срещу него се водеше дело за геноцид, някои сръбски националисти си намериха нов идол: полковник Муамар Кадафи. Група във Фейсбук в подкрепа на либийския лидер успя да събере до вторник над 66 000 “харесвам”, отразявайки по този начин дълбоката омраза на някои сърби към Запада вследствие на бомбардировките на НАТО над Сърбия през 1999 г., които доведоха до оттеглянето на Белград от бившата провинция Косово.

“Същите агресори, които ни убиваха, сега нападат безмилостно либийския народ”, заявява екстремистката организация “Наши” - филиал на руска група със същото име, която стои зад кампанията в подкрепа на Кадафи в социалната мрежа. “Ние предприехме кампанията в знак на открито несъгласие със Запада и на истинска подкрепа за един приятел”, допълва групата.

Организаторите на кампанията залепиха плакати на Кадафи в столицата Белград, раздаваха брошури и призоваваха на протести срещу бомбардирането на армията на Кадафи от страна на западните сили. Поддръжниците във Фейсбук сравниха разрешените с резолюция на Съвета за сигурност на ООН бомбардировки над Либия с бомбардировките на НАТО над Сърбия, които продължиха 78 дни.

“Забравихме ли звука от въздушните сирени? Помним ли какво е целият свят да те мрази, а ти да не знаеш причината за това?”, попита Небойша Гърмуша във Фейсбук. Слободан Илкич се присъедини, като допълни, че Кадафи е “един от малкото световни политици, който бе готов да оспори мрежата от лъжи, която превърна сърбите в нацисти след нацистите”.

През 1999 г. сръбските националисти смятаха, че техният народ е жертва на западната пропаганда, която представя сърбите като престъпници в конфликта на Балканите, за да може да бомбардира страната и да я лиши от Косово - бившата провинция, населена предимно с етнически албанци, която по-късно през 2008 г. обяви независимост.

Западът би казал, че въздушните атаки на НАТО са започнали, за да преустановят атаките на сръбските сили срещу етническите албанци в Косово. Сега някои сърби се подиграват на Запада, който твърди, че въздушните атаки над Либия се водят, за да защитят цивилните граждани от нападенията на силите на Кадафи. Поддръжник от страницата във Фейсбук заявява “НАТО бомбардира Либия заради петрола й.”

Профилът на групата в социалната мрежа показва черно бяла снимка на Кадафи, който е вдигнал едната си ръка, с надпис на кирилица “Подкрепа за един приятел”. Други снимки показват Кадафи в централата на ООН в Ню Йорк, който държи брошура “Косово е Сърбия!”.

Докато прозападното правителство на Сърбия не подкрепи открито бомбардировките на Запада срещу силите на Кадафи, Белград преустанови сътрудничеството си с неговото правителство в съответствие с резолюцията на ООН. Това вбеси сръбските националисти, които си спомнят подкрепата на Кадафи за Сърбия по време на международните санкции, наложени на Милошевич през 90-те години.

Въпреки голямата подкрепа в социалната мрежа, групата във Фейсбук успя да събере едва няколкостотин поддръжници, когато миналия месец призова за улични протести в Белград. Сръбските медии съобщиха, че държавните медии в Либия приветстват подкрепата на сърбите за Кадафи, докато либийската опозиция предупреди, че лагерът, подкрепящ Кадафи, най-вероятно е финансово стимулиран от сръбските националистически партии.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване