04/07/11 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Путин и Медведев да обявят кой ще се кандидатира за президент

Ройтерс

Путин и Медведев. Снимка: руск

Руският президент Дмитрий Медведев и премиерът Владимир Путин трябва да обявят бързо кой от тях ще се кандидатира за президент през 2012 г., или и двамата може да загубят подкрепата на народа, обяви мозъчен тръст към Кремъл.

Тази препоръка навежда на мисълта, че в управляващия елит, особено в тази част от него, която е по-близка до Медведев, нараства нетърпението заради социалната и икономическата несигурност. Но според анализатори всеки по-силен натиск върху Медведев от неговия лагер да се кандидатира, може да разгневи хората, близки до службите за сигурност, в които подкрепата за Путин е пуснала дълбоки корени.

Според анализатори решението кой ще се кандидатира за президент може би ще се вземе от Путин, който изкара два мандата от 2000 до 2008 г. Путин изпрати Медведев в Кремъл през 2008 г., когато конституцията не му позволяваше да се кандидатира за трети пореден мандат.

Игор Юргенс, шеф на политическия институт ИНСОР, чийто председател е Медведев, призова лидерите от така наречения “управляващ тандем” най-накрая да вземат решение кой ще се кандидатира. “Колкото по-дълго повтарят “Ще направим консултации и ще ви кажем кой ще се кандидатира за президент, когато му дойде времето”, толкова по-бързо и двамата ще се окажат без изгледи за победа”, пише той в статия във всекидневника “Независимая газета”. “Често чувам хората да казват, че им е омръзнало и от двамата заради тази неяснота”, пише той.

Миналия месец рейтингът на Путин падна до 69 процента от 73 през февруари - най-ниското му ниво от 2005 г., а този на Медведев достигна рекордно ниската си стойност от 66 процента, при 69 за февруари. Според правителствени източници решението ще се вземе възможно най-късно, най-вероятно след парламентарните избори през декември, които ще покажат нивото на подкрепата за партията на Путин “Единна Русия”.

Медведев и Путин, върховният лидер на Русия, многократно са заявявали, че ще седнат заедно и ще решат кой ще се кандидатира скоро преди изборите през март, в зависимост от ситуацията. Общоприето схващане е, че няма да има друг сериозен кандидат, за който да гласуват избирателите в политическата система, в която достъпът до медиите е строго контролиран, а демонстрациите на опозицията са силно ограничени.

ПО-ГОЛЕМИЯТ БРАТ

Според анализатори е напълно възможно да възникне разцепление между съюзниците. Миналия месец Медведев смъмри задочно Путин, задето използва думите “кръстоносен поход” в свой коментар за операциите на западната коалиция в Либия. Миналата седмица той уволни няколко министри, сред които имаше ключови съюзници на Путин от бордовете на директорите на държавни компании.

Юргенс смята, че 45-годишният Медведев трябва да убеди 58-годишния Путин да обяви кой ще се кандидатира. “Дори ако вземем предвид сложните му отношения с “по-големия му брат”, младият президент трябва да настоява за това”, казва той. Юргенс, чийто институт миналия месец изготви предизборна програма за Медведев, е на мнение, че е малко вероятно Путин да се кандидатира. “Периодът на стабилизация, който се свързва с Путин, приключи и това е хубаво. Още стабилизация може да доведе до някаква форма на стагнация”, пише той.

Напоследък Юргенс, който няма официална длъжност в администрацията в Кремъл, направи редица будещи противоречие изказвания в подкрепа на Медведев, който не отрече публично нито едно от тях. Преди това той каза, че двамата лидери може да се изправят един срещу друг с различни програми през 2012 г., което ще породи истинска политическа конкуренция.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване