04/07/11 17:03
(http://www.klassa.bg/)

Рим предизвика Париж с европейски визи за бежанците

Оставена сама от седмици да се справя с вълната от бежанци от Африка ( до момента 25 000 души), Италия предприе стъпка, която вече със сигурност ще разбуди ЕС. Рим ще даде временни хуманитарни разрешителни за придвижване в Шенген на пристигналите на малкия остров Лампедуза незаконни имигранти. На онези, които имаха късмета да не потънат във водите на Средиземно море.
Първият потърпевш от тази стъпка на Рим е Париж, защото повечето от бежанците са от Тунис и тяхната цел е да се доберат до Франция, където могат да се свържат с роднини и познати. Френското МВР веднага разпространи инструкции до полицейските управления как да спрат африканците, след като Рим ги снабди с документи.
Всеки засегнат от тази трагедия по своему е прав – жителите на остров Лампедуза, чийто туристически сезон се проваля, Франция, където повечето предградия са арабски, и самите бежанци, които не рискуват живота си и този на децата си от добро.
Когато преди години стартира процесът от Барселона на сътрудничество между двата бряга на Средиземно море, един умен държавник - кралят на Мароко Хасан Втори, предупреди Запада, че ако той не помогне на Африка, тя ще дойде в Европа. Думите му се сбъдват.
ЕС дълги години разбираше помощта като спонсориране на управляващите режими. Както се оказа, и Бен Али, и Хосни Мубарак, и останалите, които още се държат на власт, са трупали западните милиарди пак в западни банки и компании, но на свое име. Парите на ЕС не са стигнали до учителите, инженерите, лекарите, работниците в тези страни. Сега Европа трябва да поправи грешките си. Решението се чака от Брюксел.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване