04/07/11 17:41
(http://www.klassa.bg/)

Турска АЕЦ може да се появи до Резово

Третата турска атомна електроцентрала може да бъде построена на брега на Черно море на няколко километра на юг от българското с. Резово, твърдят турските медии. Според министърът на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз засега все още няма конкретно избрано място, но една от възможностите е малкото крайбрежно градче Инеада, твърди турският в. "Радикал". В градчето освен поминък сега е животновъдството, риболова и туризма. Инеада се намира на 270 км от Истанбул. Според представители на турското енергийно министерството, цитирани от вестник "Хюриет", причината за избора на този район е, че той е с най-ниска земетръсна активност. Министър Йълдъз е уверил, че другите две АЕЦ, които Турция планира да построи в Аккую и Синоп, ще са конструирани, така че да издържат на земетресение до 9 степен по скалата на Рихтер, въпреки че на територията на страната не е бил регистриран трус с магнитут по-висок от 7.4. АЕЦ „Аккую“ ще се строи на Средиземно море и ще използва руски тип реактори. Началото на строителството се очаква в края на април или началото на май, а проекта се оценява на 20 млрд. долара.
Втората турска АЕЦ се планира да бъде на Черно море, около 40-хилядния град Синоп. Преговорите за нея се водят с японските компании “Тошиба“ и “Токио Електрик Къмпъни“ (TЕПКО). ТЕПКО е оператор на авариралата след земетресението и цунамито в Япония АЕЦ "Фукушима-1".
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване