04/07/11 16:52
(http://www.klassa.bg/)

Френска спецакция спаси японския посланик в Абиджан

Френски командоси евакуираха по въздуха осем души от резиденцията на японския посланик в главния град на Кот д'Ивоар Абиджан в сряда вечерта, след като сградата бе завзета и ограбена от милициите на бившия лидер Лоран Гбагбо, съобщи френското министерство на отбраната, цитирано от „Блумбърг“.
Посланикът на Япония Йошифуми Окамура и седем души от неговия кабинет се крили в укрепена стая в резиденцията в продължение на повече от пет часа, докато войниците на Гбагбо ограбвали сградата и я използвали като база за стрелба. Силите на Гбагбо бяха разположили минохвъргачки и ракети на покрива на резиденцията, откъдето обстрелваха други сгради в района, каза говорителят на министерството полк. Тиери Букар на пресконференция в Париж. Те започнали да обстрелват френските хеликоптери, които се приближили към резиденцията към 11 часа вечерта, но се изтеглили, след като командосите се спуснали на покрива на резиденцията. Посланикът на Япония и неговите помощници били евакуирани невредими и отведени във френска военна база в Порт Буе, на юг от Абиджан, съобщиха от френското посолство. Франция обяви, че нейните военни са действали по молба на Япония и ООН. Френският външен министър Ален Жупе каза, че Израел също е помолил френските сили да евакуират израелските дипломати от града. Пет френски хеликоптера са участвали в мисията, като са унищожили брониран автомобил и два пикапа, след като срещу тях е бил открит огън, обясни полк. Букар.
Престрелките в Абиджан продължаваха и вчера, докато силите на законно избрания президент на Кот д'Ивоар Аласан Уатара се опитваха да превземат резиденцията на Гбагбо, където той се укрива в бункер и отказва да се оттегли след изборите през ноември.
Запасите от храна и вода са на привършване в Абиджан седмица след началото на боевете, твърдят жителите на града. Водата за хилядите чужденци, които продължават да се крият във френска военна база в покрайнините на града, също не достига, каза холандският дипломат Ян Питер Олер. Около 2400 чужденци са подслонени в базата, от които една трета са французи, една трета са ливанци, а останалите са от други страни, поясни полк. Букар. Около 1100 души вече са евакуирани от страната.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване