04/08/11 14:19
(http://www.klassa.bg/)

Азиатските пазари се покачват въпреки вторичния трус в Япония

Азиатските пазари се стабилизираха в петък, отбелязвайки слабо покачване въпреки силния вторичен трус, който разтърси региона, понесъл най-големите щети след земетресението и вълните цунами на 11 март в Япония, предаде Асошиейтед прес.

Влиянието на последното земетресение е ограничено и не нанесе щети на атомните централи в района.

От ядрения комплекс Фукушима Даичи, където работниците се борят трескаво за да охладят прегряването на реакторите, тъй като охлаждащите им системи бяха извадени от строя от вълните цунами, миналия месец, не съобщават за нови повреди.

Японският индекс Nikkei 225 скочи с 1.5% до ниво 9,733.22, като акциите на Tokyo Electric Power Co, която е собственик на централата Фукушима, се покачиха с 13,5%.

Компанията, известна като TEPCO, беше подложена на силен натиск да стабилизира повредата в атомната електроцентрала, след регистрирането на изтичане на радиация от нея. След седмици упорити усилия, в сряда, работниците успяха да спрат изтичането на силно радиоактивни води от централата в Тихия океан.

Индекс Hang Seng в Хонг Конг, се покачи с 0,6% до 24,421.19, а южнокорейският Kospi не претърпя изменение от нивото 2,119.85. Индексите в Индонезия, Австралия и Филипините също отбелязаха покачване. Борсовите индикатори в Тайван, Тайланд и Нова Зеландия се понижиха. Шанхайският Composite Index нарасна с 0,3% до 3,017.29.

Някои от покачванията в азиатските пазари се свързват с очакванията, че централната банка на Китай може да изчака известно време, преди да повиши лихвените проценти отново след четвъртото им покачване от октомври насам, във вторник.

На Уолстрийт, пазрът приключи в четвъртък с малки загуби, дължащи се на вторичния трус разтърсил Япония. Индексът Dow Jones Industrial Average претърпя най-рязък спад от 96 пункта при сутрешната търговия, но въстанови нивата си, след като предупреждението за цунами бе отменено.
Индексът Dow спадна с 0,1% до 12,409.49. Индексът Standard & Poor's 500 се понижи с 0, 2 % до 1,333.51. Съставният Nasdaq падна с 0,1% до 2,796.14.

Цените на петрола се повишиха над $ 111 за барел. Търговците претегляха влиянието на боевете в Либия и по-слабия долар, срещу опасенията, че растящите цени на горивата могат да повлияят негативно на икономическия растеж на САЩ и търсенето на суров петрол.

Цената на петрола, доставян през май се покачи 85 цента до $ 111.15 за барел в електронната търговия на Ню Йоркската стокова борса (New York Mercantile Exchange).

Доларът нарасна до 85.06 йени от 84.92 йени късно в четвъртък в Ню Йорк. Еврото достигна до $ 1,4391 от $ 1,4302.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване