04/08/11 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Гърците вече не вярват на нищо

Истински шок може да получи някой, ако се опита да установи политическите настроения на европейската и гръцката общественост в днешната ситуация, както тя е описана в две сериозни социологически проучвания.

Първото е на Евробарометър и от години се организира два годишно от Европейския съюз във всички държави членки и в кандидатките за членство. Второто е допитване, което се осъществява в пет големи държави - Германия, Франция, Великобритания, Испания и Полша, от сериозни издания на тези страни - германското сп. “Шпигел”, френския в.”Монд”, британския “Гардиън”, испанския “Ел Паис” и полския “Газета виборча”.

От тях може да се направи изводът за огромен политически проблем в Гърция и Европа. 93 на сто от гърците и 80 на сто от европейците от 27-те не вярват в политическите партии в собствените си страни! Това разкрива Евробарометър и то се потвърджава от неотдавнашното второ допитване: на собствените си политици не вярват 88 на сто от германците, 87 на сто от французите, 78 на сто от испанците и така нататък. Видно е, че политиката, следвана от правителствата на тези страни, е отворила пропаст в отношенията им с гражданите.

Гърците вече не вярват на нищо, ако се съди по отговорите им в Евробарометър. Освен в партиите и правителствата, както вече бе казано, 73 на сто от гърците не вярват на парламента, 60 на сто не вярват вече и в ЕС, 74 на сто нямат доверие и на ООН. Отрицанието е навсякъде: 56 на сто не вярват на правосъдието, 79 на сто - на синдикатите. 76 на сто от гърците не вярват на телевизията, 71 на сто - на печата, 61 на сто - на радиото.

Европейският съюз е рухнал в съзнанието на гърците. 79 на сто са убедени, че мнението им няма стойност в ЕС, 71 на сто смятат, че интересите на Гърция не се взимат под внимание от ЕС, 64 на сто не вярват в Европейската комисия, 65 на сто не вярват на Европейската централна банка. 58 на сто не вярват дори на Европейския парламент, а такива съответно са и процентите в ЕС на 27-те. Там този процент е 37 на сто. А това говори за коренна промяна в поведението на гърците спрямо Европейския съюз, които вече са най-враждебно настроени към съюза в сравнение с останалите членки. И само като си помисли човек - до миналата година гърците вярваха на всички тези институции на ЕС!

Недоволството от финансовата криза не засяга само Гърция. То е завладяло и страните, засегнати от кризата. 98 на сто от гърците изказват остро недоволство от състоянието на икономиката на собствената им страна, както и 97 на сто от испанците и 98 на сто от ирландците. Средно за ЕС този процент е 70 на сто. Трагедията от липсата на заетост личи и в отговорите на анкетираните. 98 на сто от гърците и 99 на сто от испанците оценяват като лоша ситуацията със заетостта в собствената им страна, както и 79 на сто от гражданите на целия Европейски съюз.

Гърците не хранят никаква надежда, че положението им ще се подобри. 78 на сто предвиждат влошаване на трудовата им заетост, а 75 на сто - влошаване на икономическото и финансово състояние на страната, а само 6 на сто вярват, че нещата ще се оправят към по-добро. На фона на тези мрачни статистики не може и дума да става за диктаторски или революционни помисли, тъй като в момента няма условия за това. Сривът в рейтинга на политици и институции и самите настроения на хората, които са равносилни на “пожар навсякъде и във всичко”, не предвещават нищо нормално.

По БТА

Публикувана на 04/08/11 21:20 http://e-vestnik.bg/11489/gartsite-veche-ne-vyarvat-na-nishto/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване