04/08/11 21:50
(http://e-vestnik.bg/)

Огнян Минчев: АЕЦ “Белене” е последната капка в чашата на руския монопол в България

Огнян Минчев. Снимка: Булфото

- За скандала АЕЦ „Белене” и подписаното допълнително споразумение 12 ще говорим в следващите няколко минути. Този скандал започна да прилича на сценарий на филм. Като класически в първото действие се появи лошият герой. За такъв беше посочен шефът на НЕК Красимир Първанов. Знаете, той беше обвинен в национално предателство, по-късно реабилитиран лично от премиера Бойко Борисов. И се появи новият лош или добър герой, ще разберем евентуално от разговора с Огнян Минчев, Трайчо Трайков, който получи жълт картон и последно предупреждение за изключване.

- Добро утро, г-н Минчев. Искам да ви питам как, според вас, ще свърши този филм?

- Бих искал да започна с това, че филмът не е оригинален, а е прожекция на стари ленти. През май 1995 година имаше заседание пак на българо-руската междуправителствена комисия и там зад гърба на вицепремиера Кирил Цочев, беше подпъхнат Никита Шервашидзе, за да подпише отдаването на българската газова инфраструктура на Русия, на „Газпром”.

- Пак без вицепремиерът да знае?

- Да. Тогава Цочев беше принуден да подаде оставка, в смисъл в израз на това, че неговата отговорност беше подмината. Подаде оставка. Тогава премиерът, Жан Виденов, спаси българската газова инфраструктура.

- Как, ако може да припомните?

- Просто отказа да направи това, което Андрей Луканов беше подготвил чрез дружеството между „Мултигруп” и „Газпром” „Топенерджи”.

- А беше ли приета оставката на вицепремиера?

- Беше приета оставката на вицепремиера, да.

- Очаквате ли сега Трайчо Трайков да подаде оставка?

- Би било драматично и в ущърб на националните интереси ако Трайчо Трайков подаде оставка или бъде уволнен от тази позиция. Просто, защото взимам повод от заглавието на вашата рубрика, той не изглежда нито герой, в никакъв случай не и предател. Аз не го познавам лично добре. Това, което е впечатлението ми от него е, че е един отговорен човек, добър професионалист…

- От лошите или от добрите е? От добрите явно.

-… който има позиция. Аз няма да правя морални оценки. Той има позиция, има професионална позиция, има лична отговорност. Социализиран е като професионалист в нормите на европейския корпоративен бизнес и бандитските методи на правене на бизнес в постсъветското пространство, явно са му чужди, а може би го и дразнят.

- Казвате професионалист, обаче не предаде ли кабинета с тези си действия той?

- Защо да е предал кабинета?

- Заради това, което разбрахме в последствие, заради жълтия картон, който му вдигна премиера Бойко Борисов. Очевидно целта е била друга при подписването на това споразумение.

- Вижте, аз мисля, че отговорността се носи от този, който е направил схемата ресорният министър Трайчо Трайков да бъде заобиколен…

- Кой е този човек, според вас, ако поразсъждаваме.

- Според мен, това не може да стане без знанието на Бойко Борисов и на Симеон Дянков. Поне тези двама души са били в основата на заобикалянето на Трайчо Трайков, което е унизително, ако става дума за ресорен министър.

- А какво щеше да се случи, ако Трайчо Трайков си беше замълчал?

- Щеше просто да покаже, че се намира на тази позиция формално.

- Въпросът ми е със споразумението какво щеше да се случи? Това, което се случва сега, да си го има, обаче, никой да не разбере, евентуално, за втората гледна точка или?

- Струва ми се, че в България все още политическата система не е такава, каквато е в Русия и подобно споразумение, подписано по подобен унизителен за страната начин, между другото и тихомълком, няма как да бъде скрито. То щеше да… информацията за него и за начина, по който е било подписано, така или иначе щеше да стигне до обществото.

- Да, но скандалът го легитимира Трайчо Трайков на практика.

- Така е. Аз мисля, че Трайчо Трайков заслужава адмирации. ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване