04/08/11 12:42
(http://www.klassa.bg/)

Разрешаването на кризата в Либия с военни средства е малко вероятно

Либийските бунтовници съобщиха, че пет от техните бойци са били убити, при погрешна бомбардировка на НАТО на колона от танкове и камиони в четвъртък. В същото време високопоставен американски генерал заяви, че е малко вероятно Муамар Кадафи да бъде свален от власт със сила, предаде Reuters.

С ежедневни атаки в близост до пристанището на Брега в източната част на Либия, имащи слабо влияние върху фронтовата линия и бунтовниците, които не могат да пресекат бруталното нападение на правителствените сили в западния град Мисрата, НАТО признава, че мисията да защитава цивилното население на страната е трудна.

В източната част на Либия, която бунтовниците контролират, ранените и закарани в болница в Адждабия заявиха, че техните камиони и танкове са били ударени в четвъртък по време на въздушна атака на НАТО извън Брега, където боевете продължават повече от седмица.
Това е вторият път, за по-малко от седмица, когато бунтовниците обвиняват НАТО, че бомбардира техните сили по по грешка, след като 13 души бяха убити при въздушен удар недалеч от същото място в събота.

В същото време, бунтовниците обвиняват НАТО, че е твърде бавно взима решение за провеждането на въздушни удари, от които зависи успеха на опита им да свалят продължилото повече от четири десетилетия управление на Кадафи.
НАТО обяви, че са разследвали нападението, осъществено от техния самолет върху танковата колона, в зоната по протежение на брега на Средиземно море, в четвъртък, като считат, че ситуацията е "неясна и неустановена."

Запитан, дали продължаващия седем седмици конфликт е в задънена улица, генерал Картър Хам, командващ американските сили за региона на Африка заяви: "В момента ще се съглася с това, по отношение на сухопътните действия.."

По време на изслушване в Сената във Вашингтон, той заяви, че САЩ не трябва да въоръжават въстаниците без да имат ясна представа кои са те. На въпроса как вижда разрешението на конфликта той каза: "Мисля, че той няма да бъде уреден по военен път"
Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун изрази загриженост по повод влошаването условията за цивилното население в градовете Мисрата и Зинтан, на запад, и Брега в източната част. Той каза, че ситуацията в Мисрата е особено тежка, тъй като града е подложен на силен обстрел и има недостиг на храна, вода и медицински консумативи.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция разработва "пътна карта", за преустановяване на войната в Либия, която да включва прекратяване на огъня и изтеглянето на силите на Кадафи от някои градове. Турция е провела разговори с пратеници на правителството на Кадафи и представители на опозицията.
По-късно, говорител на бунтовниците заяви, че те отхвърлят евентуални разговори с Кадафи и настоя той да предаде властта.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване