04/09/11 21:49
(http://e-vestnik.bg/)

Робърт Грийн: Фифти Сент е като Наполеон Бонапарт за музиката

Фифти Сент. Снимка: личен сайт

Робърт Грийн е автор на книги като “33-те стратегии за войната” и “48-те закона на властта”. “Петдесетият закон”, подготвена от ИК “Сиела” е плод на сътрудничеството му  със световноизвестния рапър Фифти Сент. Двамата обединяват сили в търсене на отговора: „Каква е тайната на успеха?” Решението е просто: „Не се страхувай от нищо”, но не е важен отговорът, а как се стига до него. Всяка глава  в книгата ни предлага история от живота на известния рапър, която се превръща в пример на превъзмогването на страховете. Предлагаме интервю на Робърт Грийн за новата му книга.

Преди няколко години интервюирах Фифти Сент в Сан Франсиско. Отидох там за международна медийна конференция само няколко месеца преди на пазара да бъде пуснат втория албум на рапъра- „The Massacre”. Събитието беше част от рекламна кампания, която повечето звукозаписни компании не могат да си позволят вече.

Въпреки че силно впечатление ми направиха откровените отговори на Фифти Сент,  директният зрителен контакт и многозначителното подсмихване, най- запомнящата се част от интервюто се случи, когато влязох в хотелската му стая. Журналист, който в същото време се изявява и като хип-хоп изпълнител от Франция, тъкмо приключваше интервюто си с Фифти Сент, като междувременно натрапчиво презентираше албума си пред очевидно незаинтересована звезда. Въпросният изпълнител се казва Lil’ Napoleon.

Без да спирам вниманието си върху съкращението „Lil’”, последвано от Наполеон  (съкращението lil’ в жаргонния английски означава „малък”; оттук идва и иронията, заради ниския ръст на Наполеон – б.а.), важното е, че писателят Робърт Грийн най-вероятно е усетил съкрушителната ирония в онзи момент. В „Петдесетият закон”, новата книга, която Грийн издаде в съавторство с Фифти Сент, той определя рапъра като „Бонапарт за съвременната световна музика”. Грийн, който изгради кариерата си въз основа на бестселъри за властта, войната и манипулацията, счита, че можем да научим много от личния опит на Фифти Сент- особено поучителна е смелостта му.

- Какво можем да научим всички ние от Фифти Сент?

- Гледайки го, реших, че той има качеството да бъде безстрашен в почти всяка ситуация. Базирайки се на това, на разговорите ми с него и на проучванията, ние създадохме „Петдесетият закон”, книга за основните страхове, които всеки има в живота си, опасенията, заради които спираме развитието си. Практически тези страхове ни спират. Ако сме готови да се изправим срещу тях и да ги превъзмогнем, ние  ще притежаваме неоспоримо  властно качество. Преди време написах книгата „48-те закона на властта”, но ако не сме се преборили със страховете си, тогава прилагането на тези 48 закона би било напълно безполезно. Затова наричам това качество „изначалното” правило за сила.

- Както знаем, Фифти Сент е почитател на други две Ваши книги- „48-те закона на властта” и „33-те стратегии за война”. Нарушавал ли е някога правилата, които предлагате в тях?

- О, разбира се. Стигнали сме прекалено далеч в култа си към знаменитостите и сме ги превърнали в митични герои, което е абсурдно, защото те са обикновени хора като всички нас. Той е правил грешки, определено. Понякога позволява на емоциите да властват над него, също така става малко агресивен в желанието да постигне успех. Сега се опитва  преосмисли и да промени тези неща. Предполагам, че нещата, които го отличават, са същите, които отличават Барак Обама ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване