04/10/11 18:19
(http://www.klassa.bg/)

Бизнесът в шок от 10 пъти по-високи сметки за данък сгради

Шокиращи сметки за данък сгради и такса смет получиха тази година много фирми, алармираха бизнес асоциации. Над десет пъти по-високи местни налози дължат работодатели за 2011 г. в сравнение с миналата година, потвърди председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев на среща с парламентарната комисия по бюджет и финанси в края на миналата седмица. „Шоковото увеличение е последица от промените в Закона за местните данъци и такси, но изправя бизнеса пред невъзможност да оцелява“, коментира Велев. По думите му предприятия, които притежават недвижима собственост, ще бъдат принудени да работят месеци наред само за да платят непосилния данък сгради. Председателят на работодателската организация прогнозира драстично спадане на стопанската активност, замразяване на дейността, масови фалити и довеждане до несъстоятелност на фирмите, разпродажба на активите им на безценица.
Промяната в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), която влезе в сила от 1 януари 2011 г., гласи, че данък сгради се определя според по-високата отчетна стойност или данъчната оценка при нежилищните, производствените сгради на фирмите, което доведе до рязък скок на налога, обясни за „Класа“ Камен Колев, зам.-председател на Българската стопанска камара. Той потвърди информацията, че тазгодишният скок на местните налози за фирми надхвърля 10 пъти сумата от предишните години. „Това зависи от годината на построяване на сградите, от амортизацията им, но се плаща, независимо дали предприятието има някакви приходи, или е замразило дейността си“, уточни Колев.
Предложението местният данък да се изчислява на по-високата основа, т.е. на данъчната оценка, е направено от Националното сдружение на общините в България (НСОРБ). В специално писмо до бюджетната комисия, подписано от изпълнителния директор Гинка Чавдарова, се припомня, че измененията в ЗМДТ са били приети през октомври 2009 г. и на фирмите е даден достатъчно дълъг срок - до края на месец юни 2010 г., в който да предекларират имотите си. Но този срок масово не е бил спазен. Същевременно работодателите не са се възползвали от правата си да участват в общественото обсъждане на бюджета на съответната община и да поставят проблемите си. Реакцията им започва постфактум - едва след като научат какви суми дължат на данъчните.
В писмото на НСОРБ се подчертава, че промяната засяга главно по-стари имоти на фирми, които не са спазвали изискването за ежегодна актуализация на отчетната стойност, както и фирмите, които не са декларирали своевременно новопридобити и новопостроени имоти, установени при предекларирането през 2010 г. Следователно най-голямото скачане на данъка е за тези фирми, които досега са били некоректни данъкоплатци, обясняват позицията си от НСОРБ. Предложението на сдружението вече е прието от парламента.
„Оттук нататък всичко е в ръцете на общините – всяка поотделно може да решава какви да са местните налози, като сме предоставили широк диапазон за изчисляване на промила на данък сгради, вариращ от 0,1 до 4,5 промила“, каза за „Класа“ Димитър Главчев, зам.-председател на бюджетната комисия. По думите му, след като облагаемата основа скача толкова пъти, необходимо е да се намали промилът, за да няма шоково поскъпване. В бюджетната комисия вече обмислят промяна на ставките, която да влезе от средата на годината, но предстои обсъждане с общините.
Проблемът е в търпимостта на фирмите, коментира и Георги Чернев, председател на Софийската търговско-промишлена палата. По думите му работодателите досега мълчаха и реагират едва при резкия скок на данъците. „Когато искахме да съдим общината заради високата такса смет, от 10 големи бизнес центрове в София само 2 ни подкрепиха“, даде пример Чернев.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване