04/10/11 18:46
(http://www.klassa.bg/)

Борисов, Дянков и Трайков се разбраха за АЕЦ "Белене"

Премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков показаха единна позиция за проекта „Белене”. Преди началото на Световното първенство по мотокрос край Севлиево, открито от него вчера, Борисов заяви, че Трайков пряко отговаря за проекта. Там бе и вицепремиерът Симеон Дянков. Централата има бъдеще, ако цената на тока, на която ще се продава навън, ще е изгодна за държавата. Чакаме отговор на този въпрос от консултантската група Ейч Ес Би Си банк, с която в понеделник ще подпишем договор. „С това проектът влиза в своята ясно определена посока и въз основа на заключението на консултанта ние ще вземем политическо решение”, обясни Трайков.
Премиерът коментира, че нишката в комуникацията между министър Дянков и министър Трайков се е била скъсала. „Когато се възложи на вицепремиер или министър задачата, той не е едноличен играч, има екип и за да не се допускат повече грешки, направихме комисия от експерти на финансовото министерство и министерството на енергетиката”, каза премиерът. По думите му решение, дали да се освободи шефът на НЕК Красимир Първанов, ще бъде взето на заседание на борда на Българския енергиен холдинг (БЕХ).
Нищо към момента не налага повишаване на цената на тока, заяви още премиерът. Запознат съм със състоянието на големите ни централи и засега няма причини за това, отсече Борисов.
Важно е какво правим отсега нататък по проекта за АЕЦ „Белене“, каза Трайков. "Различни групи и партии намираха за нужно да ни противоречат. Моята лоялност е единствено към премиера и партията", подчерта той.
По-рано вчера пред БНР Мартин Димитров, лидер на СДС, каза, че ситуацията около АЕЦ „Белене“ е обезпокоителна, и обясни това с ангажименти, поети от членове на правителството към Русия. Според лидера на ДСБ Иван Костов допълнението към договора за строежа на АЕЦ „Белене“ също е подписано под натиск, тъй като цената на проекта все още не е определена, няма и договор с консултант.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване