04/11/11 18:31
(http://www.klassa.bg/)

HSBC става консултант за АЕЦ "Белене" срещу €2,7 млн.

Британската банка HSBC е спечелила конкурса за консултант за АЕЦ „Белене“ с оферта от 2,7 млн. евро за финансовите анализи, които ще представи за строителството на централата. При доказване, че АЕЦ „Белене“ е икономически обоснована, банката ще получи и 0,95% от крайната цена за осъществяването на проекта. HSBC ще може да прави анализи и оценки на работата по АЕЦ „Белене“ през следващите две години. С тези параметри компанията бе избрана за финансов консултант от Българския енергиен холдинг, съобщиха за „Класа“ източници, близки до преговорите.
Анализът на HSBC ще е в основата на правителственото решение дали да се строи втората ядрена централа у нас, или проектът да бъде замразен.
Очакваше се договорът с консултанта HSBC да бъде подписан вчера – дистанционно, с размяна на подписи по факса, както обясниха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Официална церемония също не бе предвидена. До редакционното приключване на броя договорът не бе парафиран, но очакванията са, че той ще е факт до дни.
Британската банка бе избрана през ноември 2010 г. за финансов консултант на АЕЦ „Белене“, след като спечели търга в конкуренция с банка „Ротшилд“, “Сосиете Женерал”, KPMG в консорциум с “Магуайър”, “Аржил”, както и “Ърнст енд Янг”. Енергийният министър Трайчо Трайков прогнозира тогава, че до края на март трябва да са готови първите резултати от работата на HSBC по преструктурирането на проекта и определянето на цената му.
”Банката ще посочи допустимото оскъпяване на проекта", каза премиерът Бойко Борисов, цитиран от БНР. По думите му два месеца след подписването на договора за консултант с HSBC ще е ясно какви са финансово-икономическите условия за проекта и какво е приемливото оскъпяване спрямо базовата цена от 3,997 млрд. евро, с които „Атомстройекспорт“ спечели конкурса през 2006 г. Той повтори изказването си, че АЕЦ „Белене“ ще стане успешен проект, ако енергията оттам може да се продава в чужбина на конкурентни цени.
От HSBC ще представят прогнозите си за пазара на ток от бъдещата централа „Белене“, както и финансов модел, какъвто до момента липсва, обясниха пред „Класа“ източници, близки до преговорите. Българското общество ще бъде информирано за всяка една стъпка по структурирането на проекта.
Освен HSBC консултант по техническата част на АЕЦ „Белене“ е компанията „Уорли Парсънс“, а досегашен финансов консултант бе „Делойт“. Двете дружества са получили около 100 млн. евро за консултантските си услуги. Фирмата „Уорли Парсънс“ като архитект-инженер на АЕЦ "Белене" е получила от 2006 г. до 7 септември 2009 г. 91,9 млн. евро и 5,2 млн. долара. По договорите, подписани между НЕК и "Делойт“ съвместно с „Нортън Роуз“, страната ни е дала 2,7 млн. евро. По договора със структурираща банка „БНП Париба“ пък до края на 2009 г. са били платени 417 хил. евро, обясни тогава министър Трайчо Трайков.


15 фирми искат да модернизират V и VI блок

15 компании досега са подали документи за участие в конкурса за консултанти в модернизацията на V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй“, съобщиха вчера от централата. Осем от кандидатите са български компании, а останалите седем са чуждестранни фирми от Русия, Америка и Западна Европа, добавиха оттам. Офертите за удължаване живота на двата 1000-мегаватови реактора се приемат до 19 май. Блоковете са пуснати в експлоатация през 1988 г. и 1993 г., а срокът им на работа изтича през 2017 г. и 2019 г. Идеята на АЕЦ „Козлодуй“ е да удължи работата им с 15 до 20 г. Комплексната оценка за удължаване на срока на експлоатация е разделена на пет етапа.
През първия избраната компания ще трябва окончателно да уточни обема на документация, както и критичните точки. През втория етап ще бъде извършена подготовка на методологията на работа, а през третия - изпълнение на самите работни програми. В следващия етап ще бъдат представени отчетите за свършената работа и оценка на остатъчния ресурс на блоковете. След това ще бъде представен и окончателният отчет за състоянието на реакторите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване