04/11/11 00:42
(http://e-vestnik.bg/)

България гори, българите са подпалвачи, а премиерът им пожарникар не може да ги спре

През уикенда изгоряха 2000 декара иглолистна гора в Родопите, община Банско. Пожара са го гасили 150 души и са успели да го “локализират”.
Засега.

Край Панагюрище изгоряха 50 декара гори. Там са гасили огъня всички лесничеи от горските стопанства, плюс пожарникари и доброволци.

В община Петрич край македонската граница са изгорели към 500 декара треви и храсти.
Всичко това само през уикенда. А то е само част от горящите стърнища из страната. Преди две седмици през уикенда в България бяха регистрирани над 100 пожара, тръгнали от стърнища. Тогава 68-годишна жена загина в пожар, който сама е запалила в Родопите, край Смолян.

Този уикенд за най-големия пожар в Родопите още няма официално заключение каква е причината. Но не е от само себе си. Със сигурност някой пак е подпалил стърнище.

Във втория случай в Панагюрище местните съобщиха, че някой е подпалили треви и огънят влязъл в гората.

И с третия случай край Петрич пожарът е тръгнал от стърнища.

Дивашкият навик на българското население да пали стърнища може да доведе до невиждана катастрофа.

Поради глобалното затопляне на климата (то е факт, спорът е само какви са причините за него) по света възникват горски пожали и без някой да ги пали.
Миналата година през лятото лумнаха огньове в Русия, в горски райони източно от Москва, на много места, огромни огнища. Изгоряха няколко села, имаше жертви. Там лумнаха пожари и в тайгата, където не стъпва човешки крак. Това е един от ефектите на промените в климата.

Есента в Израел изгоряха 5 милиона дървета, близо една трета от горските площи на страната и загинаха 42 души.

През 2009 г. в Гърция имаше изгорени десетки квадратни километра гори, цели села бяха опустошени от пламъци.

Огънят пълзи навсякъде. Само в България местните си палят сами горите. Те всъщност палят стърнища, но близо е до ума, че горящите стърнища ще подпалят гората. Близо е до ума на кого? Очевидно не на средния българин.

През 2000 година и в България имаше големи пожари. Но страшното май тепърва иде. С това население от подпалвачи, българската територия е обречена.

На всичкото отгоре страната има за премиер пожарникар.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване