04/11/11 18:49
(http://www.klassa.bg/)

Европарламентът гласува резолюцията за приемането ни в Шенген на 4 юни

Докладът за готовността ни по присъединяването към Шенген е много положителен и изпълнен с похвали към страната ни. Това съобщиха пред „Класа“ български депутати, които вчера бяха в Брюксел, за да се запознаят с документа, ден преди той да бъде официално представен пред Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент.
„Пред нас докладчикът Карлуш Коелю сподели колко е впечатлен от видяното у нас, от усилията ни и постигнатото“, разказа минути след срещата на нашата делегация с Коелю депутатът от „Атака“ Венцислав Лаков, член на парламентарната комисия по външна политика. Според него докладът бил много позитивен. Същото потвърди пред „Класа“ и депутатът от ГЕРБ Доброслав Димитров, шеф на външната комисия.
Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев бе на мнение, че няма да възникнат проблеми по време на заседанието на комисията, която ще обсъди днес възможното членство в Шенген на България и Румъния. Окончателният доклад трябва да е готов до 2 май.
„Европарламентът ще гласува на 4 юни резолюцията си за приемането на България в Шенгенското пространство“, съобщи Карлуш Коелю, цитиран от bTV.
Нашата делегация била притеснена от препоръката на Коелю, че трябва да вземем допълнителни мерки в случай на бежански поток към страната ни. Евродепутатът Илияна Йотова от БСП обясни, че в документа се казвало, че при влизането на България в Шенген трябва да бъде приет пакет от мерки срещу имиграционния натиск върху нашите граници. Според нея въпреки този текст обаче Коелю е убеден в готовността ни Шенген. Докладчикът е обяснил, че това стандартна препоръка.
„Целият имиграционен процес от Северна Африка и от Близкия изток неминуемо оказва влияние върху всички държави от Шенгенското пространство и държавите - членки на ЕС. Процесът се наблюдава внимателно“, обясни зам. вътрешният министър Димитър Георгиев.
В МВР зам. вътрешният министър Димитър Георгиев отчете 100% усвояемост на средствата по Шенген. „В рамките на контрактуваните 128,9 млн. евро 11 млн. евро са инвестирани в техническата част“, съобщи той. До момента като техническо оборудване са доставени три хеликоптера, 11 кораба – от които 6 речни и 5 морски, мобилни устройства, високопроходими автомобили. Георгиев припомни, че вече е открит и центърът за временно настаняване на чужденци в Любимец.
Малко по-рано през деня в Люксембург, където министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов участва в Съвета „Правосъдие и вътрешни работи”, той получи поздравления от своите колеги от Унгария, Полша, Румъния и Словакия за успешното приключване на оценъчната мисия по Шенген на сухопътната ни граница.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване