04/11/11 18:13
(http://www.klassa.bg/)

Клиничните пътеки отпадат поетапно през 2012 г.

През следващата година в отделни университетски болници в страната ще отпаднат поетапно клиничните пътеки. Това обяви вчера по Нова телевизия здравният министър д-р Стефан Константинов. Той добави, че на тяхно място ще бъдат въведени пилотно така наречените диагностично свързани групи, чрез които ще се определя колко да се плаща за всеки отделен пациент. Министърът обяви, че процесът на въвеждането им ще трае няколко години. „Най-простото, което може да се случи, е от Нова година да спрем да обръщаме толкова внимание на клиничните пътеки“, коментира още той. Константинов обяви, че първоначално клиничните пътеки трябва да останат, но не да са инструмент за плащане. „В Америка, както и в Европа хората се обръщат към съвременните системи, които мерят, от една страна, болните със съответните им тежести, разходите на болниците, всичко това се изчислява и така се плаща на съответната болница“, коментира министърът. Той добави, че онези здравни заведения, които правят по-тежки операции, е редно да получават повече пари. Така според него, ако този модел се случва и у нас, лекарите ще пишат реалните диагнози на пациентите и ще могат да се следят разходите, които правят.„Абсолютен реформатор съм, даже някой път искам да се случват нещата по-бързо, отколкото обществото като че ли е готово да приеме или определени хора”, коментира още Константинов.
Преди няколко дни здравният министър обяви, че от 2012 г. клиничните пътеки ще съществуват само като алгоритъм на лечение, а болниците ще се финансират само чрез фиксирани бюджети.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване