04/11/11 18:30
(http://www.klassa.bg/)

Президентът сезира Конституционния съд за закона за отпадъците

Президентът Георги Първанов ще сезира Конституционния съд за спорна поправка в Закона за управление на отпадъците. Бизнесът представи вчера пред президента искането си за налагане на вето върху приетите на 30 март текстове, за да се промени изискването площадките за събиране и рециклиране на отпадъци да бъдат разполагани само в населени места с влезли в сила общи устройствени планове. Мотивите за решението на държавния глава са, че промените са в противоречие с конституцията и може да затруднят дейностите със събиране и рециклиране на отпадъците.
Президентът обаче не налага вето на закона, но поиска спорните текстове да бъдат отменени в деветмесечния срок за изпълнение на поправките. От Българската асоциация по рециклиране припомнят, че едва в 33% от градовете в страната има приети такива планове. Това ще доведе до забавяне и оскъпяване на дейностите по транспортиране и усвояване на металните отпадъци, до фалити на фирми в бранша, смята бизнесът. Ще търсим диалог с екоминистерството, за да променим текста така, че да намалеят кражбите на скрап и да няма сътресения за бизнеса, коментира Теменужка Костова, председател на БАР.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване