04/11/11 17:47
(http://www.klassa.bg/)

Производители настояват да се вдигне таванът на директните продажби

Трябва да се вдигне таванът за количеството продукция, което може да бъде продадено директно на пазара. Това поиска вчера Стефан Стефанов, собственик на най-голямата пчеларска ферма в Северна България и председател на Българския пчеларски съюз, след официалното откриване на първия магазин за мед и пчелни продукти в София. В обекта ще се продават пчелни продукти на фирма „Амброзия”.
Всички продукти там се минали през специална референтна лаборатория, която е създадена преди месец от Министерство на земеделието и храните /МЗХ/, обясни Стефанов. Цената на всяко изследване е 180 - 200 лева. Пълен анализ, който включва и проверка за антибиотици и тежки метали, излиза 1500 - 2000 лева. По Програмата за пчеларството всеки производител има право на две безплатни изследвания годишно. Истинският мед може да бъде разпознат единствено в лаборатория, категоричен е производителят. Според него контролът започва от самото начало на производството, за да се опазят продуктите от замърсявания. Това е и смисълът на директните продажби, коментира той. Идеята е цялата продукция, която отива на европейския пазар, да бъде проверявана в тази лаборатория.
Според приетата през октомври м. г. Наредба за директни продажби фермерът може да изнесе на пазара до 40% от продукцията, но не повече от 2 тона. Стефанов притежава 2100 кошера в районите на Търговище и Разград. През миналата година е произвел 50 тона мед. С разрастване на фермата смята да добива по 100 тона годишно. С разрешените за директна продажба 2 тона обаче не е възможно да се издържа търговски обект в столицата, където наемите са огромни, обясни Боряна Стоянова, която управлява магазина. Тя съобщи, че представители на българския пчеларски бранш вече са се свързали със свои колеги от Полша и заедно ще търсят лоби в Брюксел, за да се случи промяната. Ще припомним, че повече от година отне на МЗХ да изготви наредбата във вариант, който да бъде одобрен от ЕК. Количествата на продукцията, която може да се предлага директно на пазара, беше сред спорните текстове, заради които еврочиновниците поискаха да се преработи документът, преди да го одобрят през октомври 2010 г.
Екипът, който работи по прилагането на наредбата, ще разгледа предложението за отпадане на горния праг, заяви заместник-министърът на земеделието Светлана Боянова, която символично откри обекта. Тя все пак уточни, че при изработването на документа идеята е била продукцията на дребни фермери да се предлага директно на пазара, а не на големи промишлени производители. Боянова припомни, че това ограничение е изискано от ЕК, а всяко следващо изменение на тези условия подлежи на съгласуване и одобрение от общността.
70 % от средствата от Националната програма по пчеларство 2011-2013 г. са вече усвоени. По Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. са одобрени 453 проекта на обща стойност над 20 млн. лева на пчелари, кандидатствали по мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери”, каза зам.-министър Светлана Боянова.
Наредбата беше дълго чакана от самите производители, защото това е възможност те да излязат директно на пазара. Много стриктно ще следим дали се спазват изискванията й, заяви зам.-директорът на БАБХ д-р Венцеслава Тасева. Пет месеца след влизането на правилата в сила обаче едва 23 производители са се възползвали от правото си на директни продажби. От тях 18 са пчелари, 4 – предлагат кокоши яйца, и 1 - сурово мляко. Тасева обясни, че мляко, яйца и пчелен мед по пазарите имат право да предлагат само регистрирани по наредбата производители, които могат да представят документи за произход.


Започват изследвания на странджанския манов мед

По характеристика и състав мановият мед в Странджа се доближава до меда на дървото манука в Нова Зеландия, който е най-скъп, съобщи Манол Тодоров, производител на мед и организатор на фестивала на мановия мед в Царево, който тази година ще е от 1 до 7 август.
Това са показали изследванията на шест проби, направени миналата година в София. През септември ще стартира проект, който ще доказва връзката на странджанския манов мед с меда от манука. По ръководството на акад. Атанас Атанасов ще се изследват въздухът, почвата, водата, процентът на мана, за да се докаже връзката, съобщи по радио „Фокус” пчеларят. Ако данните докажат тази връзка, цените на нашия манов мед ще се повишат значително. Ще се повиши и търсенето му на външните пазари.
От януари до ноември 2010 г. са изнесени 7 788,5 т пчелен мед, средната му цена е била 5139 лв. за тон, сочат предварителните данни на статистиката. Най-голям експорт традиционно е реализиран в Германия – 3971 т, а приблизителната стойност е 27 218 712 щ.д.


Пререгистрират всички обекти по Закона за храните

В цялата страна започват проверки и пререгистрация на обектите по Закона за храните. Това съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните. Целта е да бъде изготвен единен актуален национален регистър на всички обекти, които са под контрола на Българска агенция по безопасност на храните. Инспекциите ще обхванат обектите за производство и търговия на едро с храни от неживотински произход, местата за търговия на дребно с храни, с изключение на обектите за търговия на дребно, в които се предлагат само храни от животински произход. Ще бъдат проверени и всички обекти за обществено хранене.
Експертите ще огледат сградовия фонд и оборудването, дали те съответстват на технологичната документация, на добрите производствени и хигиенни практики.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване