04/12/11 18:13
(http://www.klassa.bg/)

Инвеститорите на БФБ се местят за търговия на международни пазари

Инвеститорите, които търгуваха на БФБ, започнаха да се пренасочват към търговия на международните пазари. Това обясни Пламен Пейчев, главен дилър в Trader.bg. Според него фондовият пазар у нас е в застой и има слаби постижения, което кара инвеститорите да търсят други пазари. Експертът обясни, че хората, които желаят да си осигурят алтернативен доход, все повече използват платформи за търговия с валути, акции, петрол, злато и други борсови активи.
В последните месеци клиентите на Trader.bg са фокусирали своето внимание основно върху търговията с петрол и дори броят сделки през платформата надвишава този в акции на Българската фондова борса. Ако преди 4-5 години хората инвестираха предимно във валути, в последно време можем да видим обрат, като основната търговия е насочена към суровините, обясни Пейчев.
Според Цветослав Цачев от „Елана“ растежът на БФБ в последно време се базира на фундаментални причини, а не на спекулативни горещи пари, които преследват най-бързо растящите пазари. Той очаква намаляване на оборотите на търговия, което отново ще даде водеща роля на индивидуалните инвеститори. “Инфлацията у нас вече е над 5% на годишна база и е много близо до равнището на лихвите по депозитите. Поскъпването на храните и на горивата ще доведе до много ниска стойност на реалната лихва и дори до отрицателно ниво. Затова смятам, че през следващите месеци ще има все по-голям интерес към фондовата борса, като в рамките на 3 до 9 месеца това ще се отрази в по-силен ръст на борсата от наблюдаваното през януари и февруари тази година”, коментира експертът.
Средно с 30% на година се увеличават хората, които търгуват на trader.bg, пък отчетоха от интернет платформата. От 18- до 70-годишни избират този тип инвестиция, като 59%, или най-активните от тях, са между 25 и 50 години, 26% - между 18 и 25 години, 11% - между 50 и 60 години. Трейдърите над 60 години са едва 4%. Макар и рядко, има и случаи, в които родители откриват сметки на непълнолетните си деца, за да се учат да търгуват, вместо да играят на компютърни игри, коментира експертът. През миналата година програмист се е оказал сред най-големите печеливши, като от търговията той е спечелил над 200 хил. лв. На обратната страна е инвеститор със загуба от 89 хил. лв. Въпреки че търговия може да се започне с реална сметка от 200 лв. през годините на платформата са разигравани големи поръчки, като една от тях дори е надхвърлила 20 млн. долара.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване