04/12/11 18:30
(http://www.klassa.bg/)

Плащаме 11% по-нисък ДДС на рецепция в хотела

Българите, които пътуват в страната неорганизирано, вече плащат в хотела на рецепция 9 вместо 20% ДДС. Промените в Закона за ДДС, които бяха приети в началото на годината, влязоха в сила от 1 април. Те целят уеднаквяване на ставката за организирани и неорганизирани пътувания. Така ставката от 7% за груповите пътувания и 20% за индивидуалните туристи вече ще бъде една и съща - 9%.
По данни на туристическия бранш 90- 95% е делът на организираните туристи и само 5-10% - делът на неорганизираните. Заради това на практика данъчната тежест за туризма се увеличава и браншът поиска тя да влезе в сила от октомври, но предложението бе отхвърлено.
Сега българите, които пътуват и без това масово без туристическа агенция в страната, ще плащат по-нисък ДДС. Пътуванията на чужденци, които в повечето случаи са организирани, ще се облагат с по-високата ставка – вместо досегашните 7 процента, вече ще плащат 9 на сто. Разликата ще бъде поета от нас, хотелиерите, подчерта Елена Иванова, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Договорите вече са подписани, а туроператорите не са склонни да правят отстъпки, обясни тя.
Не сме променили договорите, може ли с туроператори като ТУИ и „Некерман“ да го направим, риторично попита Георги Щерев, председател на Съюза на собствениците в Златни пясъци. Това се отнася най-вече за сезонните хотели.
Промяната е все пак за сметка на печалбата ни, съобщи и Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и собственик на хотел „Жасмин“ в София. За да компенсираме загубите, ще поискаме намаляване на част от другите косвени данъци – данък сгради, такса смет, предложи той. В момента заради рязкото увеличение на данъчната оценка на сградите, както и заради делегираните права на местните власти да определят налога, се оказва, че плащаме в пъти, в някои случаи и до 10-кратно по-висок данък, отколкото преди години. Когато данъчната оценка се вдига, промилите трябва да намаляват, смята Рагин. За предстоящото лято договорите са сключени още през есента и промяната не е калкулирана, каза за „Класа“ Любомир Панковски, шеф на „Алма тур“ и член на УС на Българската асоциация на туристическите агенции.


НАП готви указания за новия размер на данъка

Националната агенция по приходите подготвя указания за прилагането на новата ставка, съобщиха от данъчната институция вчера за „Класа“. Според експертите от значение за налагането на новата данъчна ставка е денят на данъчното събитие, т.е. деня, в който туристът се настанява в хотела и плаща нощувка. Ако това се случи след първи април, бизнесът ще плаща 9 на сто ДДС.


Спорна поправка - всеки може да бъде туроператор?

Всеки може да бъде туроператор или туристически агент, става ясно от публикувани на 8 март в Държавен вестник промени в Закона за данъка върху добавената стойност, научи „Класа“. Това дава свобода на много фирми в интернет, които предлагат туристически услуги без лиценз, смятат браншовите организации. Според поправката турист, хотелиер, туроператор, туристически агент, основни туристически услуги са тези по смисъла на Закона за туризма, независимо дали туроператорът и туристическият агент са регистрирани по закона.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване