04/12/11 18:05
(http://www.klassa.bg/)

Три са версиите за взрива в метрото в Минск

Председателят на беларуския Комитет за държавна сигурност (КГБ) Вадим Зайцев съобщи, че има три версии за взрива в метрото в Минск, предаде Интерфакс. Първата е дестабилизация на обстановката в страната. Втората е зад атентата да стоят млади екстремисти, като отмъщение към КГБ, косвено свързано с миналите президентски избори. Третата версия е, че взривът е дело на болен човек.
Правоохранителните органи в Беларус за по-малко от денонощие са задържали няколко човека по делото за терористичния акт от понеделник, обяви заместник генералният прокурор Андрей Швед, цитиран от Нюзру. Според него целта на атаката е дестабилизиране на ситуацията в Беларус. Никой не е поел отговорност за взрива, като няма и никакви искания от страна на терористи, добави Швед. Правоохранителните органи са съставили фотороботи на двама заподозрени мъже. Те са направени с помощта на граждани свидетели на взрива и от видеокамерите. Снимките на предполагаемите престъпници не бяха официално публикувани, но някои медии се добраха до единия фоторобот и го описаха. Мъжът е с кавказка външност, облечен е с дебело тъмносиньо яке, тъмни панталони, черни обувки и синя плетена шапка, предаде Life.ru. Носел е голям черен спортен сак. На пръв поглед е между 25 и 35 години, около 175 см висок, с кръгло лице и брадясал.
По последни данни в резултат на терористичния акт на станцията на метрото „Октябърская“ в Минск са загинали 12 души – 11 от тях са намерили смъртта си на мястото на взрива, а един е починал в болницата. 10 от жертвите са идентифицирани. Ранени са повече от 200 човека, като в болница се намират 151 пострадали, от които 40 са в тежко състояние.
Според предварителните данни от следствието мощността на взривното устройство е била между 5 и 7 кг тротилов еквивалент. Бомбата е била задействана с дистанционно управление. Тя е била приготвена от смес на тротил и пластит, поставени в пластмасова обвивка. Подобни взривни устройства са били активно използвани срещу федералните сили в първата чеченска кампания, заяви експерт от министерството на отбраната на Русия. Той отбеляза, че веднага след взрива се е видял черен дим, което говори за горене на пластмасата. „По характера на взрива може да се предположи, че бомбата е била с комбинирано действие, т.е. се е състояла от два вида взрив – тротил и пластит“, каза експертът.
КГБ в Беларус се обърна към гражданите с молба да предоставят фото и видеоматериали, които показват обстоятелства около терористичния акт. От комитета гарантират на авторите конфиденциалност и възнаграждение.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване