04/13/11 18:32
(http://www.klassa.bg/)

"Арева" ще подобрява безопасността на ядрените ни централи

Френската компания „Арева“ проявява интерес да подпомага страната ни при достигането на най-високите стандарти за безопасност на ядрената енергетика. Компанията подписа вчера меморандум за разбирателство с Българския енергиен холдинг (БЕХ), чрез който ще се задълбочи сътрудничеството в сферата на ядрената енергетика и на възобновяемите енергийни източници. Меморандумът засяга ядрени проекти или части от тях на две площадки у нас - Белене и Козлодуй, заяви вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Освен него на подписването присъства и премиерът Бойко Борисов.
На следващ етап БЕХ и „Арева“ ще дискутират възможността да се увеличи мощността на бъдещите два блока на АЕЦ „Белене“, каза пред „Класа“ изпълнителният директор на холдинга Йордан Георгиев. Френската компания заедно с немската „Сименс“ са подизпълнители на руската „Атомстройекспорт“ при строителството на АЕЦ „Белене“.
Документът предвижда още обмяна на опит в стандартите за повишаване на ядрената безопасност след събитията в японската АЕЦ "Фукушима", коментира Трайков. Благодарение на документа се надяваме реакторите на „Белене“ да бъдат подобрени и да станат ново поколение.
„Арева“ е компания лидер във високите стандарти за безопасност в ядрената сфера. Ние ще дадем предложения на българското правителство за модернизацията, а то ще решава какво да прави, каза президентът на „Арева“ Ан Ловержон.
Премиерът Борисов благодари на президента на „Арева“ за оказаната подкрепа срещу спирането на малките блокове на АЕЦ „Козлодуй“. Той заяви, че разчита V и VI блок на централата да продължат да работят, защото в противен случай „България ще фалира“. На страната ни й трябват лоби и защита, когато в следващите години се взимат решения за затваряне на стари ядрени централи, каквато е и АЕЦ "Козлодуй", каза Борисов. Според него атаката от страните противници на АЕЦ „ще бъде зловеща“. Ловержон добави, че се работи активно и по модернизацията на съществуващите мощности у нас.
Едва след като постигнем всички необходими елементи за сигурността на блоковете, както изисква ЕК, ще можем да отговорим на въпроса, дали ще продължим проекта „Белене“, подчерта Борисов. Франция има най-добрата експертиза и би помогнала на България, и то на този етап безплатно.
Освен в строежа на АЕЦ „Арева“ има интерес към възможностите за рециклиране на отработеното ядрено гориво. Компанията ще проучва и възможностите за изграждане на ветроенергийни паркове в шелфа на Черно море.
Междувременно от БЕХ добавиха, че до края на седмицата ще има заседание на Борда на директорите, на което ще бъде решен въпросът с освобождаването на шефа на НЕК Красимир Първанов.


Над 50 задачи има да изпълни HSBC за анализа на АЕЦ „Белене“

Договорът за консултантски услуги с британската банка HSBC вече е подписан, съобщи вчера премиерът Бойко Борисов, но без да уточни повече подробности. Както в. „Класа“ пръв написа, според документа банката ще получи фиксирано възнаграждение от 2,7 млн. евро плюс 0,95% при успешна сделка по привличане на финансиране за проекта.
Над 50 конкретни задачи трябва да изпълни консултантът HSBC, за да се направи анализ на АЕЦ „Белене“, каза по-рано вчера пред ТВ7 Владимир Каролев, управляващ съдружник в Балканска консултантска компания, която представлява у нас HSBC. Каролев обясни, че основните задачи, които трябва да извърши, са анализ на проекта заедно с изготвянето на икономически и финансов модел. Ще бъде направено и регионално проучване за нуждите на ток на Балканите за в бъдеще. Каролев е убеден, че банката ще направи отлично тези анализи, защото тя е лидер при финансовите проучвания за ядрени централи. Дори и в момента HSBC работи по три проекта за АЕЦ в Англия, Финландия и Словакия, обясни финансистът. У нас банката ще подготви всички анализи да се види има ли смисъл от АЕЦ „Белене“ и ако да - при каква цена, условия и как да се структурира финансирането на централата, обясни Каролев.
Той каза още, че към днешна дата не е възможно да се каже колко точно ще струва АЕЦ „Белене“. И уточни, че за услугите си банката ще вземе 0,95% от привлечения финансов капитал на чуждестранния инвеститор, ако проектът е успешен.
За да се определи цената на АЕЦ „Белене“, трябва да се сметнат нетните парични потоци, след като се построи централата, и каква ще е цената за строежа.
Очаква се HSBC да представи анализите си до юни, когато трябва да се подготви договорът за изпълнение, доставка и строителство на централата (EPC договор). Енергийният министър Трайчо Трайков вече заяви, че голяма част от анализите за централата са направени.
Няма проблеми със сигурността на руските реактори, които ще се използват за АЕЦ „Белене“. Има обаче въпросителни за сеизмичността на района, смята Каролев. Той призова подобни сериозни проекти да не се коментират от всички като футболен мач.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване